Thailand heeft de start van het U-Tapao Airport ontwikkelingsproject in Rayong aangekondigd.

RAYONG:- Na vijf jaar voorbereiding heeft U-Tapao International Aviation Co Ltd (UTA) de start aangekondigd van de bouw van het U-Tapao Airport ontwikkelingsproject  aan het begin 2025. Met een investering van 100 miljard baht zal de eerste fase naar verwachting het economische en infrastructurele landschap van de regio diepgaand veranderen.

Khun Puttipong Prasarttong-Osoth, CEO van Bangkok Airways en een belangrijke partner in het project, vertelde tegen de redactie van het zakenblad “Thanstakij” dat UTA zijn kapitaal zal verhogen van 4,5 miljard baht naar 15 miljard baht. Deze kapitaalverhoging dient om aan de ambitieuze plannen te voldoen. Tot nu toe hebben we meer dan 4 miljard baht geïnvesteerd in voorlopige planning, inclusief advieskosten en het opstellen van een masterplan”, legde hij uit.

Het grote project beslaat een oppervlakte van 6.500 rai (1.040 hectare) en is verdeeld in drie hoofdgebieden: de luchthaventerminal, luchtvracht en logistiek en de luchthavenstad. De totale investering bedraagt ​​maar liefst 320 miljard baht, waarbij de eerste fase alleen al 100 miljard baht kost. Er is ongeveer 40 miljard baht begroot voor de luchthaven en nog eens 60 tot 80 miljard baht voor Airport City.

“De implementatie van het project zal in zes fasen worden uitgevoerd”, aldus Khun Chula Sukmanop, secretaris-generaal van het Eastern Economic Corridor Office of Thailand (EECO). in 2028 open, terwijl de laatste fase plaats biedt aan maximaal 60 miljoen mensen.”

Een potentieel struikelblok voor het project is de aanleg van een spoortunnel voor de hogesnelheidslijn die de luchthavens Don Mueang, Suvarnabhumi en U-Tapao met elkaar zal verbinden. Deze moet onder de landingsbaan door en heeft een geplande bouwtijd van slechts 18 maanden. “Als de aanleg van de hogesnelheidslijn eind 2024 of begin 2025 nog steeds onzeker is, zullen we voorstellen om de tunnelconstructie uit het joint venture-contract te verwijderen”, zegt Tharit Issarayangyun, plaatsvervangend secretaris-generaal van de infrastructuurafdeling van de EEG. .

Naast de luchthaveninfrastructuur benadrukte Puttipong de diverse investeringsmogelijkheden die het project biedt. Het gaat onder meer om hotels, winkelcentra, MICE-faciliteiten, een overdekte arena, een racecircuit voor Formule 1-evenementen, restaurants, een centrum voor medisch toerisme, belastingvrije winkels en kantoorgebouwen. “Zodra duidelijk wordt of casinocomplexen in het EEG-gebied zullen worden toegestaan, zullen wij als verhuurders van U-Tapao Aviation City onze positie opnieuw moeten beoordelen. Bangkok Airways heeft echter geen plannen om in deze sector te investeren”, zo voegde hij eraan toe.

Olleke Bolleke in Oost-Thailand 

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!