Europa komt met een digitaal paspoort, “een echte Gamechanger”

PATTAYA:- De Commissie heeft een plan in leven geroepen om paspoorten en ID-kaarten te digitaliseren. Op deze manier moeten paspoortcontroles aan de buitengrenzen van de EU veiliger gemaakt worden en versneld. 

Het idee is om een digitale Europese reisapp te creëren waarin identiteitsinformatie opgeslagen kan worden door de chip van bijvoorbeeld je paspoort te scannen. De foto van je gezicht wordt onder andere opgeslagen, je vingerafdruk dan weer niet. Vóór je reis zou je je digitale paspoort en reisplan al kunnen indienen in de app. 

Controles kunnen zo sneller verlopen omdat grensautoriteiten voorafgaande controles kunnen uitvoeren. Ook wordt het moeilijker voor mensen met valse documenten om de Schengenzone in te komen. 

Het wordt niet verplicht om de app te downloaden, en het digitale paspoort neemt dus ook niet de plaats in van degene die je al thuis hebt liggen. 

Ook is het zo dat elke keer voordat gegevens gedeeld worden, jouw toestemming moet worden gevraagd. Daarnaast krijgen grensautoriteiten speciale trainingen waarin privacy en gegevensbeveiliging aan bod komen. 

Het Europees Parlement en de lidstaten moeten zich nog over het plan buigen. Als het aangenomen wordt, is het voornemen dat de digitale reisdocumenten gelden vanaf 2030.

Olleke Bolleke in Pattaya

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!