Met een niet eerder vertoonde actie beëindigt Thailand de verplichte deportatie van illegalen uit Myanmar

THAILAND:- De Thaise overheid is eindelijk begonnen met het uitgeven van officiële identificatiekaarten aan economische migranten uit Myanmar, zelfs als ze illegaal zijn binnengekomen. In het verleden zijn honderdduizenden van dergelijke arbeiders en hun families massaal gedeporteerd en gedumpt aan de grens met Myanmar, waar ze werden onderworpen aan represailles van de heersende junta en vaak gedwongen werden om het leger in te gaan om de woedende opstand te bestrijden.

De woordvoerder van de migranten, Khun U Moe Kyaw, bevestigde dat het beleid van de ommekeer nu van kracht was. Illegale immigranten konden nu bij het Thaise ministerie van Werkgelegenheid een aanvraag indienen voor een roze kaart, aanvankelijk voor een jaar en verlengbaar. 

Het enige criterium is dat ze moeten bewijzen dat ze Myanmarese staatsburgers zijn door bijvoorbeeld hun Myanmarese identiteitskaart of geboorteakte te tonen. Bovendien kunnen Myanmarese werknemers die al een verblijfsvergunning van twee jaar hebben die in februari 2025 afloopt, hun verblijf met nog eens 24 maanden verlengen.

Het misbruik van migranten die Myanmar ontvluchten is al jaren een groot schandaal, vooral sinds de militaire staatsgreep in 2021. De junta heeft geprobeerd de emigratie te stoppen door te weigeren paspoorten uit te geven of mee te werken aan het ondertekenen van tegenondertekende inreiscertificaten die nodig waren om de juiste grensposten te verlaten. Er zijn talloze verhalen over misbruik in Thailand, waarbij angstige migranten gedwongen werden om steekpenningen te betalen aan de lokale politie in grensgebieden.

De uiterst belangrijke Thaise roze verblijfskaart die is goedgekeurd voor Myanmarese staatsburgers.

Sommige migranten lopen echter nog steeds risico. Ze hebben de sponsoring van een correct geregistreerde Thaise werkgever nodig om de roze kaart aan te vragen en als ze stoppen, moeten ze binnen 60 dagen (voorheen 30) ander werk vinden. Bovendien moeten ze vermijden om te werken in beroepssectoren die alleen zijn gereserveerd voor Thaise staatsburgers. Hiertoe behoren onder andere kappers, reisleiders, masseurs en taxichauffeurs. Immigranten die in de val trappen van online gokken en fraude, zullen nog steeds onderworpen worden aan Thaise gevangenisstraffen en deportatie.

Olleke Bolleke in Thailand 

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!