De buurlanden van Cambodja, waaronder Thailand, kijken argwanend naar Chinese militaire invloed in de zeehaven van Ream

PATTAYA:- De controversiële haven van Ream in het zuiden van Cambodja is nog steeds in aanbouw en wordt uitgebaggerd. De buurlanden van Cambodja, waaronder Thailand, maken zich zorgen over de snelle opkomst van de Chinese zeemacht en het mogelijke gebruik van de marinebasis Ream, slechts een paar honderd kilometer ten zuiden van de Thaise marinehaven Sattahip. 

De angst is dat China zijn militaire voetafdruk uitbreidt voorbij de verovering van verschillende betwiste eilanden in de Zuid-Chinese Zee die al zijn versterkt.

Maar noch Thailand noch Vietnam zeggen in het openbaar veel om te voorkomen dat vitale handelsrelaties met China worden verstoord en, afzonderlijk, omdat ze toch niets kunnen doen.

Foto’s tonen aan dat de haven van Ream een ​​nieuwe pier, een nieuw droogdok, pakhuizen, woonruimtes en vier basketbalvelden heeft. Het uitbaggeren gaat door, hoewel het onduidelijk is hoe diep het zal gaan om de grootste schepen toe te laten.

Het officiële Cambodjaanse standpunt is dat het dok nog niet klaar is. Wanneer dat wel het geval is, kunnen schepen van andere “bevriende” landen (niet alleen China) gebruikmaken van de faciliteiten. De Cambodjaanse vicepremier Sun Chanthol zei dat de haven met 0,3 km erg klein was en alleen werd gebruikt voor training ter voorbereiding op de komende Golden Dragan-oefeningen. Bovendien is de Chinese aanwezigheid in Ream niet permanent en telt het dus niet als basis. Dhr. Sun voegde toe dat veel Amerikaanse schepen te groot zijn en “vast kunnen komen te zitten”.

Anderen zijn daar niet zo zeker van. Een voet aan de grond bij Ream zou China meer controle geven over de Zuid-Chinese Zee, waarvan het 90 procent claimt te bezitten ondanks een uitspraak van een internationale rechtbank tegen Beijing. De pier van de Seam-haven is vrijwel identiek aan de 363 meter lange constructie bij de Chinese basis in Djibouti in Oost-Afrika en lang genoeg om een ​​Chinees grootste vliegdekschip te huisvesten.

Olleke Bolleke in Pattaya 

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!