Thailand klingelt weer met de noodklok: massale invallen tegen illegale buitenlanders op het werk

BANGKOK:- Thailand bevindt zich in het centrum van een uitgebreid optreden tegen illegale werknemers, vooral nu de nieuwe regering van Paetongtarn Shinawatra een duidelijke lijn trekt wat betreft het waarborgen van de legaliteit op de werkplek.

De afgelopen weken zijn ruim 2.000 mensen gearresteerd, voornamelijk migranten uit Myanmar, maar de huidige ontwikkelingen laten zien dat ook andere vreemdelingen steeds vaker het doelwit zijn. Directeur van het Ministerie van Arbeid, afgekort het DOE, Somchai Morakotsriwan, benadrukt een grotere controle over buitenlandse werknemers die werken in banen die zijn gereserveerd voor Thais, waaronder toeristengidsen, masseurs en kappers.

Deze actie maakt deel uit van een samenwerking tussen de DOE en de immigratiedienst, gericht op het waarborgen van de legaliteit van de werkgelegenheid en het bestrijden van illegale immigratie.

De afgelopen weken zijn illegale werknemers gesignaleerd in verschillende industrieën, waaronder restaurants, kokosnootboerderijen en bouwprojecten. Met name in Pattaya waren de controles gericht op condominiumbouwprojecten waarbij talloze mensen werkten zonder de benodigde documenten.

Bij een inval werden ongeveer twintig Chinese staatsburgers aan het licht gebracht die betrokken waren bij online gokken en dubieuze leningen in Pattaya. De arrestaties treffen ook tal van buitenlanders in andere steden in Thailand. Onder hen zijn drie Russische taxichauffeurs in Phuket, een Oekraïense manicure, een Japanse toeristengids in Chiang Mai, een Franse chef-kok in Bangkok en een Britse DJ in Pattaya.

Thaise rechtbanken leggen doorgaans onmiddellijke uitzettingen op, waarbij spraakmakende internationale migranten in eerste instantie worden vastgehouden totdat ze de prijs voor hun terugvlucht hebben betaald. De Thaise immigratiedienst benadrukt ook het gebruik van nieuwe technologieën om illegale immigratie te bestrijden.

Een geavanceerd biometrisch systeem dat informatie van een chip in een paspoort vertaalt, controleert visuele kenmerken en onregelmatigheden. De regering is ook van plan om tegen 2025 een geïntegreerd systeem voor inreisvergunningen en elektronische visa in te voeren om de controle over buitenlanders te vergemakkelijken en de toeristische sector te bevorderen.

Hoewel een werkgroep voor het terugdringen van het aantal niet-immigrantenvisa nog geen resultaten heeft gepresenteerd, blijft de duidelijke koers van de regering wat betreft het bestrijden van illegale werkgelegenheid en het creëren van een gereguleerd raamwerk voor toeristen en migranten.

Met een duidelijke focus op legaliteit en innovatie zal Thailand blijven streven naar het beveiligen van zijn grenzen en tegelijkertijd een gastvrije omgeving voor legale bezoekers creëren.

Olleke Bolleke in Thailand

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!