Wat valt er volgende maand allemaal te zien en te eten tijdens het grootste vegetarisch festival in Thailand

PHUKET:- Het jaarlijks vegetarisch festival van Phuket is een van de populairste festivals in Thailand. Ook bekend als het “Nine Emperor Gods Festival of Jay Festival”, vindt de viering plaats op de 9e maan-maand van de Chinese kalender. En dit jaar valt het op 15 – 24 oktober. 

Tijdens het festival houden degenen die het vieren zich aan een strikt vegetarisch dieet. Ze organiseren ook een straatprocessie en beoefenen, voor de uitverkorenen en gruwelijke vormen van  zelfverminking. Dit is wat je moet weten als je mee wilt doen aan de festiviteiten.

Het vegetarisch festival is een taoïstische viering die de negen goden uit de hemel verwelkomt. Het wordt gevierd voor spirituele reiniging, fysieke gezondheid, verdienste, het verlenen van geluk in de toekomst en het verzekeren van welvaart en een lang leven. 

Tijdens het negen dagen durende festival volgen toegewijden een strikt veganistisch dieet door dierlijke producten, evenals ui, knoflook, Chinese bieslook en Chinese knoflookbol weg te laten om het lichaam te reinigen en te zuiveren. Naast het vegetarische dieet moeten toegewijden wit dragen en zuivere gedachten hebben. In deze periode mag er geen sex bedreven worden en is alcohol taboe,

Hoewel veel steden in Thailand en Zuidoost-Azië het Vegetarische Festival vieren, heeft Phuket absoluut de grootste vieringen. Op dit eiland verzamelen toegewijden zich in elk Chinees heiligdom en doen religieuze processies. 

Naast het overschakelen van vlees naar tofu, staat het vegetarisch festival van Phuket bekend om zijn overdreven en extreme rituelen. Niet alleen volgen toegewijden een speciaal dieet, maar een select aantal bewijst ook hun toewijding door zichzelf te verminken. Op het hoogtepunt van de viering kun je de vaak gruwelijke rituelen zien. Voorbeelden hiervan zijn onder andere het piercen van wangen met extreme objecten en het blootsvoets lopen over hete kolen. Aanhangers geloven dat de Chinese goden hen zullen beschermen tegen kwaad.

De geschiedenis
De geschiedenis achter het vegetarisch festival van Phuket is onduidelijk. Het meest geaccepteerde verhaal is dat vele jaren geleden een beroemde Chinese operagroep naar Phuket reisde. Zodra ze aankwamen, werden ze ziek van malaria. 

De groep besloot een strikt veganistisch dieet te volgen en te bidden tot de Negen Keizerlijke Goden om hun lichaam en geest te zuiveren nadat traditionele medicijnen hen niet hielpen genezen. Leden van de operagroep kregen vervolgens hun gezondheid terug, wat de intense nieuwsgierigheid van de mensen wekte. 

De Chinese gemeenschap van het eiland accepteerde de praktijk destijds op grote schaal. Het is sindsdien van generatie op generatie doorgegeven.

Olleke Bolleke in Pattaya 

Tags:

2 gedachten aan “Wat valt er volgende maand allemaal te zien en te eten tijdens het grootste vegetarisch festival in Thailand”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!