De rijstexport van Thailand staat op de rand van afgrond nu de baht sterk staat en er mogelijke politieke veranderingen in India dreigen

PATTAYA:- De Thaise Rijst Exporteurs Vereniging werpt een sombere schaduw over de vooruitzichten voor volgend jaar en voorspelt dat de export onder de grens van acht miljoen ton zou kunnen vallen.

Khun Chookiat Ophaswongse, de erevoorzitter van de vereniging, maakte het zorgwekkende nieuws bekend ondanks de aanhoudende overstromingen die grote schade aanrichten in het noorden en noordoosten.

De export van dit jaar lijkt echter op volle gang te zijn en er blijft goede hoop bestaan ​​dat de jaarlijkse doelstelling van 8,2 miljoen ton wordt overschreden. Als de maandelijkse export rond de 600.000 ton ligt, kan het totaal zelfs oplopen tot negen miljoen ton.

Dit is waar het Indonesische rijstimportbureau Bulog in vizier komt en gemiddeld 450.000 ton rijst veiligstelt via maandelijkse aanbestedingen. Toch heeft de Thaise rijst moeite om de goede resultaten te behalen in de aanbestedingen en heeft hij het moeten afleggen tegen goedkopere alternatieven uit Vietnam, Myanmar en Pakistan.

Dankzij de royale regenval tijdens het La Niña-fenomeen hebben deze landen hun rijstproductie verhoogd en overspoelen ze de wereldmarkt met aanbod.

Wereldwijde rijstprijzen
India hoopt op een comeback en zou in het vierde kwartaal van het jaar weer witte rijst kunnen gaan exporteren. Deze stap zal waarschijnlijk de concurrentie intensiveren, de mondiale rijstprijzen doen dalen en de binnenlandse prijzen in Thailand omlaag trekken, waarschuwt de vereniging. Volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw zal India in 2025 de grootste rijstexporteur ter wereld zijn, met een export van maar liefst 20 miljoen ton. Nu de Indiase export weer opleeft en de sterke baht de markt onder druk zet, zou de Thaise rijstexport kunnen dalen tot een schamele zeven tot 7,5 miljoen ton.

Thailand en Vietnam liggen ver achter met elk 7,5 miljoen ton en Pakistan met 5,6 miljoen ton. De vereniging waarschuwt dat 2025 een grote tegenslag voor Thailand zou kunnen zijn.

Olleke Bolleke in Thailand

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!