Thailand kijkt anders in de toekomst van cannabis en zet een opmerkelijke stap

PATTAYA:- Thailand heeft met een nieuw wetsontwerp een beslissende stap gezet in de richting van het reguleren van de cannabismarkt, terwijl de juridische status van de plant behouden blijft. Onder leiding van premier Paetongtarn Shinawatra heeft dit initiatief tot doel het marihuanabeleid van het land te harmoniseren en duidelijke richtlijnen vast te stellen voor medisch en gezondheidsgebruik.

Het wetsontwerp, gepubliceerd door het ministerie van Volksgezondheid, staat staatsinstellingen toe cannabis en de extracten ervan te gebruiken voor medische behandeling en onderzoeksdoeleinden.

Bovendien opent het mogelijkheden om de plant te verwerken in cosmetische producten, kruidenpreparaten en voedingsmiddelen. In tegenstelling tot eerdere voorstellen die zijn besproken tijdens de ambtsperiode van voormalig premier Srettha Thavisin, berust dit nieuwe ontwerp NIET op een volledig verbod op recreatieve consumptie.

Cannabis is niet geclassificeerd als verdovend middel, maar het wetsontwerp legt strenge straffen op voor illegaal gebruik, met boetes tot 60.000 baht.

Er wordt bijzondere aandacht besteed aan verkopers
Iedereen die niet-conforme cannabisproducten verkoopt, kan maximaal een jaar gevangenisstraf krijgen of boetes tot 100.000 baht. Deze maatregel heeft tot doel de ongereguleerde cannabismarkt in Thailand te beteugelen nadat het land in 2022 het eerste Aziatische land werd dat cannabis decriminaliseerde.

Sindsdien zijn er ruim 9.400 cannabisapotheken gevestigd, vooral in toeristische hotspots en zakencentra. Het debat over de cannabisregulering speelde vorig jaar een centrale rol bij de nationale verkiezingen.

Hoewel het wetsvoorstel potentieel baanbrekend blijkt te zijn voor de cannabisindustrie, worden boeren, apotheken en landbouwbedrijven geconfronteerd met uitdagingen omdat hun producten moeten voldoen aan een maximale tetrahydrocannabinollimiet van 0,2%.

Belanghebbenden en het publiek hebben tot 30 september de tijd om hun mening over het wetsontwerp te geven. Als de suggesties in aanmerking worden genomen, zou het ministerie van Volksgezondheid aan een herziene versie kunnen werken, die vervolgens aan het kabinet en vervolgens aan het parlement zou worden voorgelegd.

Deze stappen kunnen verstrekkende gevolgen hebben voor het gebruik en de distributie van cannabis in Thailand, waardoor het land een pionier kan worden in de gereguleerde cannabisindustrie in Azië.

Olleke Bolleke in Pattaya 

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!