Olleke Bolleke, uw nieuwsbeer in Pattaya verklapt aan U waar U de lekkerste verse krab, direct aan zee kunt kopen

PATTAYA:- Ik ga U niet gelijk het telefoonnummer van deze bejaarde visboer vertellen, maar wat ik nu wel aan U kwijt wil is, dat khun Seree Rungchao de lekkerste krab van Pattaya en omgeving verkoopt.

In het kleine vissersdorpje Najomtien waar het leven op het ritme van de getijden meedeint, woont Khun Seree Rungchao, hij is 66-jarige vishandelaar die een bedrijf heeft opgebouwd rond de meest gewaardeerde vangst van de regio: de blauwe zwemkrab. Elke ochtend zetten Seree en zijn vrouw hun bescheiden bedrijf op, sorteren honderden kilo’s krabben die door lokale vissers zijn binnengebracht en bereiden ze voor op gretige kopers uit zowel Pattaya als Najomtien.

Seree, van oudsher visser, bracht een groot deel van zijn leven door op het water, waar hij sinds zijn 15e levensjaar krabben, bidsprinkhaankreeften, vissen en ander zeeleven achtervolgde. Maar na jaren op zee stapte hij over naar de groothandel in krabben, een beslissing die werd ingegeven door de veranderende getijden – zowel letterlijk als economisch. “Toen ik begon, was het water rijk,” reflecteert Seree. “We hoefden nooit ver te gaan om de boot te vullen. Nu moeten we 7 tot 10 zeemijl uit de kust varen en daar overnachten om een ​​behoorlijke vangst binnen te halen .”

Nu koopt Seree, in plaats van met netten op pad te gaan, dagelijks tussen de 200 en 300 kilo krabben van dezelfde vissers waarmee hij ooit de zee mee opging. De prijs van elke krab hangt af van de grootte, variërend van 180 tot 440 baht per kilo. De kleine en middelgrote krabben brengen lagere prijzen op, terwijl de grotere, vlezigere exemplaren zeer gewild zijn bij restaurants en liefhebbers van zeevruchten.

De maanden augustus en september zijn moeilijke maanden voor Seree’s bedrijf. De krabben zijn op hun hoogtepunt, volledig volwassen en zwemmen volop in de kustwateren. Maar het regenseizoen brengt ook sterke winden met zich mee, waardoor vissen gevaarlijker wordt en de aanvoer wordt beïnvloed. Seree past zich aan, zoals hij al tientallen jaren doet, en vindt manieren om zijn bedrijf te laten bloeien ondanks de onvoorspelbaarheid van het weer.

Hoewel de industrie is veranderd, blijft Seree’s band met de zee standvastig. “Het is nu moeilijker, maar dit is wat ik weet. De zee is altijd een deel van onze familie geweest,” zegt hij met een glimlach, terwijl zijn handen behendig de vangst van de dag sorteren.

Voor zowel de lokale bevolking als toeristen is Seree Rungchao een symbool van de veerkracht van Pattaya’s vissersgemeenschap, waar tradities zelfs in het aangezicht van moderne uitdagingen standhouden. 

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in het kopen van verse zeevruchten rechtstreeks van Seree, kan hij worden gecontacteerd op 063-341 1202.

Olleke Bolleke in Pattaya

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!