De “Engel van Mae Sai” in Noord-Thailand is de boosdoener van al het kwaad

CHIANG RAI:- De “Engel van Mae Sai”, een beeldhouwwerk van de Thaise kunstenaar Kraiwut Donjuk gemaakt ter promotie van de Thailand Biënnale in Chiang Rai, heeft voor opschudding gezorgd op sociale media nadat het de schuld kreeg van de verwoestende overstromingen in de provincie.

Oorspronkelijk stond het beeld in het Mae Sai-district nabij de grens met Myanmar opgesteld, maar onlangs werd het beeld verplaatst naar het museum voor hedendaagse kunst in Chiang Rai, afgekort het CCAM, nadat een stortvloed aan berichten op sociale media het de schuld gaf van de ernstige overstromingen in de regio.

De figuur, geïnspireerd door een etnische vrouw uit het noorden, stond eerder bij de grensovergang tussen Thailand en Myanmar in Mae Sai. Nadat verschillende internetgebruikers die diep geworteld waren in het geloof in geesten en het bovennatuurlijke echter beweerden dat het standbeeld de oorzaak was van de natuurrampen, kwam de nationale kunstenaar Chalermchai Kositpipat tussenbeide. Hij initieerde de verhuizing van het kunstwerk naar CCAM om de geruchten over een vloek te weerleggen.

In een video op de Facebook-fanpagina legde Chalermchai uit dat het idee dat de ‘Engel van Mae Sai’ chaos zou veroorzaken absurd was. Hij deed een beroep op het publiek om het kunstwerk niet de schuld te geven of bang te zijn. “Kunstwerken kunnen geen overstromingen of andere rampen veroorzaken”, zo benadrukte hij.

Kraiwut Donjuk legde in een Facebook-bericht uit dat het beeld oorspronkelijk deel uitmaakte van de promotiecampagne voor de Thailand Biënnale en dat het meer dan een jaar in beslag nam. Na het evenement werd ze eerst verplaatst naar een tuin nabij de Kok-rivier en de internationale luchthaven van Chiang Rai voordat ze haar plek bij de grenscontrole vond.

“Het standbeeld was bedoeld om Mae Sai te promoten als kunststad”, aldus Kraiwut. Hij hoopte op een spoedige oplossing voor de overstromingsproblemen van zijn collega-kunstenaar Rawee Manoruang, die ook betrokken was bij de creatie van de “Engel van Mae Sai”. , riep mensen op om het kunstwerk te gebruiken en niet verantwoordelijk te worden gehouden voor natuurlijke gebeurtenissen. 

In plaats daarvan zouden ze naar CCAM moeten komen om de schoonheid van het standbeeld met eigen ogen te aanschouwen.

Olleke Bolleke in Zuid-Thailand 

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!