Volgens experts is het onwaarschijnlijk dat er opnieuw een militaire staatsgreep in Thailand zal plaatsvinden

PATTAYA:- Hoewel Thailand sinds 1932 ongeveer elke zeven jaar een militaire staatsgreep heeft meegemaakt, zeggen experts dat de omstandigheden op dit moment niet 100% voor een staatsgreep zijn.

De staatsgreep historicus, Mrs. Barbara Tuchman zei: “Het eerste doel van elke staatsgreep is om het kleed van legitimiteit aan te trekken”, maar de omstandigheden zijn heel anders dan in 2014, toen generaal Prayut Chan-o-cha de grondwet met aanzienlijke publieke steun annuleerde. Zo zijn de regels van het ministerie van Defensie nu gewijzigd, zodat de premier generaals kan schorsen die ervan worden verdacht een staatsgreep te plannen, en de militaire rechtbanken waartegen geen beroep mogelijk is, zijn afgeschaft.

Belangrijker nog, de militairen die de burger “gele hemden” steunden en die 10 jaar geleden grote straatdemonstraties organiseerden tegen het burgerbestuur, zijn niet langer een machtige macht in de Thaise politiek. Destijds was het voorwendsel voor militaire interventie de poging in het parlement om de strafrechtelijke aanklachten tegen de verbannen khun Thaksin Shinawatra te laten vallen en hem toe te staan ​​”naar huis te komen”. 

Natuurlijk is Thaksin nu een vrij man, die zelfs gratie heeft gekregen van de monarch, en een invloedrijke adviseur van de regerende Pheu Thai-partij. De voormalige premier wees twee dagen geleden de mogelijkheid van een nieuwe staatsgreep af, juist omdat de ingrediënten van geweld en chaos op de straten van Bangkok niet aanwezig zijn.

Natuurlijk kan de komst van nog een regerende militaire junta niet helemaal worden uitgesloten. De verdenking van miljardairmagnaat Thaksin Shinawatra blijft zeer significant en hij moet nog terechtstaan ​​op beschuldiging van ontrouw aan de kroon. 

Maar het belangrijkste argument tegen de waarschijnlijkheid van een staatsgreep is het bestaan ​​van een alternatieve manier om de politiek te ondermijnen: het grondwettelijk hof. Het niet-gekozen orgaan van negen rechters, opgericht in 1997, heeft jurisdictie over de grondwettelijkheid van parlementaire handelingen, de benoeming en het ontslag van ambtenaren en kwesties met betrekking tot politieke partijen.

Olleke Bolleke in Pattaya

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!