Acht hoge ex-beambten in Thailand worden aangeklaagd voor het verdoezelen van zaken tegen de Red Bull-erfgenaam Vorayuth Yoovidhya 

BANGKOK:- De voormalige commissaris-generaal van de Koninklijke Thaise Politie, generaal Somyot Poompanmoung, en voormalig plv. procureur-generaal Nate Naksuk, evenals zes anderen, worden op 29 augustus aangeklaagd bij het Centraal Strafhof voor corruptie- en wangedragszaken, aldus het kantoor van de procureur-generaal.

In een brief aan de Nationale Anti-Corruptiecommissie hebben de aanklagers de NACC geïnformeerd om de acht verdachten op 29 augustus voor de rechtbank te brengen. 

De actie tegen de acht is het gevolg van hun controversiële besluit om Vorayuth “Boss” Yoovidhya niet te vervolgen, die naar verluidt betrokken was bij een dodelijk auto-ongeluk waarbij in 2012 een politieagent om het leven kwam.

De zaak heeft betrekking op een besluit om Vorayuth niet te vervolgen voor zijn vermeende betrokkenheid bij de dood van politiesergeant Wichian Klanprasert in 2012, waarbij bewijsmateriaal over de snelheid van het voertuig naar verluidt werd gemanipuleerd.

Khun Vorayuth, die afkomstig is uit de familie van de oprichter van Red Bull, een beroemd wereldwijd merk energiedrankjes, werd vrijgesproken van alle aanklachten in het dodelijke auto-ongeluk. De officier van justitie gaf een definitief besluit om hem niet te vervolgen voor roekeloos rijden met de dood tot gevolg, en de politie verzette zich niet tegen dit besluit, waarmee de zaak feitelijk werd gesloten.

Het besluit leidde tot publieke verontwaardiging met eisen dat de autoriteiten actie zouden ondernemen om de integriteit van het rechtssysteem te handhaven. 

Als reactie hierop stelde de toenmalige regering van premier-generaal Prayut Chan-ocha een onderzoekscommissie in. De commissie concludeerde dat het besluit om niet te vervolgen was besmet door onregelmatigheden in het onderzoek, waaronder samenspanning om de zaak op het niveau van het Openbaar Ministerie te vertragen en het gebruik van politieke invloed om het rechtssysteem onder druk te zetten.

Olleke Bolleke in Pattaya

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!