Morgen wordt er een nieuwe premier van Thailand gekozen

BANGKOK:- Na de rechterlijke afzetting van premier Srettha Thavisin komt het Thaise Huis van Afgevaardigden morgen (16 augustus 2024) bijeen om te stemmen over een nieuw regeringshoofd. De bijeenkomst, waarvoor voorzitter van het huis van afgevaardigden, Khun Wan Muhamad Noor Matha alle parlementsleden heeft opgeroepen, begint om 10.00 uur, aldus Arpath Sukhanunth, de secretaris-generaal van het huis van afgevaardigden.

In de aanloop naar de stemming zijn de gesprekken en afspraken in volle gang. De fractieleiders van de regeringspartijen komen vandaag bijeen om hun kandidaten voor het ambt te bespreken. Khun Wisuth Chainarun, het ‘opperhoofd’ van de Pheu Thai-partij, benadrukte de urgentie van de verkiezingen en meldde dat er consensus bestond onder oppositie- en interim-kabinetsfunctionarissen om de stemming snel uit te voeren.

De partijen zullen kandidaten voordragen die vóór de Tweede Kamerverkiezingen in mei 2023 al op de betreffende lijsten stonden. Na het verlies van Srettha heeft de Pheu Thai-partij, die momenteel de coalitie leidt, haar selectie teruggebracht tot twee persoonlijkheden: Paetongtarn Shinawatra, de partijleider, en Chaikasem Nitisiri.

Hoewel de 75-jarige Chaikasem in slechte gezondheid lijkt te verkeren, hangt de beslissing van Paetongtarn af van familiale overwegingen, aangezien ze onder politieke druk staat, aldus interne bronnen.

Ondanks de onzekerheden lijkt er een trend te zijn in de richting van Chaikasems benoeming nadat Paetongtarn een kandidatuur had uitgesloten. Volgens berichten in de lokale media heeft een stemming door de hogere leiding van de regering, inclusief gesprekken met voormalig premier Thaksin Shinawatra, tot het besluit geleid.

De Pheu Thai-partij, vertegenwoordigd door haar algemeen secretaris Sorawong Thienthong, gokt op het opnieuw vervullen van het ambt van premier, aangezien deze de meeste zetels in de coalitie heeft. Sorawong legde ook uit dat de voortzetting van het digitale portemonneeprogramma, een kernproject van de partij, afhangt van politieke stabiliteit.

Phumtham Wechayachai, de interim-premier, zal vandaag een vergadering van het interim-kabinet voorzitten nadat hij zijn officiële reis naar Kazachstan heeft afgebroken. Dit besluit volgde op de uitspraak van het Constitutionele Hof tegen Srettha, die ervan werd beschuldigd een minister met een strafblad te hebben benoemd.

Ondertussen benadrukte Anutin Charnvirakul, leider van de Bhumjaithai-partij, de kracht van de coalitie en steunde hij de leidende rol van de Pheu Thai-partij bij het vormen van de regering, ondanks zijn eigen status als potentiële kandidaat voor het premierschap.

Voor de verkiezing van de premier is een meerderheid van minimaal 247 van de 493 parlementsleden nodig. Indien geen enkele kandidaat deze meerderheid behaalt, is een nieuwe vergadering nodig waarop aanvullende kandidaten kunnen worden voorgedragen.

Olleke Bolleke in Thailand 

Tags:

Eén gedachte over “Morgen wordt er een nieuwe premier van Thailand gekozen”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!