Véél restaurants in Thailand verkeren in “zwaar water” aldus de voorzitter van de Thaise restaurant bedrijfsvereniging

BANGKOK:- Afgelopen woensdag onthulde Khun Sorathep Rojpotjanaruch, de voorzitter van de Thai Restaurant Business Association, dat de restaurantindustrie te maken heeft gehad met een aanzienlijke daling van de uitgaven, recentelijk meer dan 50%.

De vereniging had een beroep gedaan op de Thaise premier om de huidige economische problemen aan te pakken met onmiddellijke stimuleringsmaatregelen in plaats van uitsluitend te vertrouwen op het komende digitale portemonnee-programma van 10,000 baht. Meer dan de helft van de Thaise restaurants in de vereniging zou tegen het einde van het jaar kunnen sluiten zonder onmiddellijke actie, zo merkte khun Sorathep op.

De gecombineerde impact van stijgende grondstofkosten en dalende consumentenbestedingen heeft ervoor gezorgd dat kleine restaurants het moeilijk hebben. Ook middelgrote en MKB-bedrijven lijden onder de toegenomen belastingdruk. 

Door het gebrek aan reactie van de overheid op hun aanvankelijke oproep voelen ondernemers zich in de steek gelaten en twijfelen ze aan de effectiviteit van de huidige regering, bezorgde Sorathep.

De vereniging is van plan volgende week actie te ondernemen en hun zorgen te escaleren als er geen reactie komt.

Met betrekking tot het digitale portemonneeprogramma van 10,000 baht uitte Sorathep zijn bezorgdheid over de effectiviteit ervan. Hij vroeg zich af waarom de regering erop staat fondsen digitaal te distribueren in plaats van via bekende kanalen zoals Paotang. De meeste deelnemende bedrijven zijn groot en middelgroot, wat in tegenspraak is met de bewering van de regering om de lokale economie te ondersteunen.

De eisen van de regeling zijn in het voordeel van middelgrote bedrijven, die vaak kleine straatvoedselverkopers uitsluiten. Deze verkopers, die digitale valuta niet in contanten kunnen omzetten, zitten zonder liquide middelen voor de dagelijkse uitgaven. Deze realiteit ondermijnt de beoogde lokale impact van het plan.

Sorathep merkte op dat forfaitaire uitkeringen doorgaans leiden tot onmiddellijke grote aankopen bij grote detailhandelaren, en niet ten goede komen aan kleine verkopers. De verwachte economische impuls is onwaarschijnlijk, en de behoefte aan contant geld zal mensen ertoe aanzetten digitale fondsen te verhandelen, waardoor een zwarte markt ontstaat en maatschappelijke problemen toenemen.

Hij suggereerde dat als de regering van plan is 10,000 baht te verdelen, zij dit zou moeten doen via directe bankoverschrijvingen of bestaande applicaties zoals Paotang, die al op grote schaal worden gebruikt. Deze methode zou effectiever zijn, omdat veel leveranciers al betalingen via QR-codes en Paotang accepteren, waardoor de complicaties van een nieuw digitaal portemonneesysteem worden vermeden.

Olleke Bolleke in Pattaya

Tags:

Eén gedachte over “Véél restaurants in Thailand verkeren in “zwaar water” aldus de voorzitter van de Thaise restaurant bedrijfsvereniging”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!