De stadsontwikkeling van Pattaya staat onder druk door een acuut tekort aan arbeidsmigranten vanuit buurland Myanmar

PATTAYA:- Geïrriteerde werkgevers in Pattaya klagen steen en been over de plotselinge toename van vacatures nadat de junta in buurland Myanmar na de staatsgreep heeft geprobeerd jongeren, met name mannen, te verbieden uit te reizen. 

De woordvoerder van de junta, Zaw Min Tun, zei dat de handhaving van de meer dan tien jaar oude dienstplicht in Myanmar ‘voorlopig’ essentieel is, omdat te veel mensen naar andere landen, met name Thailand, zouden wille. emigreren.

De oostkust, waaronder Pattaya, is sterk afhankelijk van Myanmarese arbeiders in fabrieken, landbouw, bouw, toerisme en vooral de visserij. Er zijn ongeveer 250.000 gedocumenteerde Myanmar-arbeiders in Thailand, waarvan ongeveer een kwart in de regio Pattaya woont. Het aantal illegale immigranten dat de doorlatende en slecht bewaakte grens tussen de twee landen heeft overgestoken, kan echter drie keer zo hoog zijn, soms met hun hele familie.

Khun Mongkol Sukcharoenkana, woordvoerder van de landelijke Thaise visserijbond, zei dat de enige oplossing is dat de Thaise autoriteiten werkvergunningen moeten afgeven, ongeacht of de aanvragers al dan niet in het bezit zijn van een Myanmar paspoort of een speciaal paspoort dat door de junta is afgegeven. 

Khun Roisei Wongsuban, vertegenwoordiger van de lokale werkgroep voor migranten, zei: ‘Veel hotels en bouwplaatsen in Pattaya hebben een tekort aan arbeidskrachten, wat het beste een tekort aan arbeidskrachten kan worden genoemd, dus er worden niet al te veel vragen gesteld.’

Er is veel verwarring over de precieze bedoelingen van de junta. Aan de ene kant heeft ze meer soldaten nodig om te vechten in de burgeroorlog, aan de andere kant weet ze dat de overschrijvingen die door werknemers in het buitenland naar huis worden gestuurd, een belangrijke bron van valuta-inkomsten zijn. 

Op de 1e In mei heeft de junta de officiële toestemming om in het buitenland te werken opgeschort, maar kort daarna verklaarde ze dat dit ‘waarschijnlijk’ alleen gevolgen zou hebben voor personen tussen de 23 en 31 jaar. De situatie van degenen die hier al legaal in dienst zijn, is ook onduidelijk, omdat ze technisch gezien toestemming van de autoriteiten van Myanmar nodig hebben om hun contracten te verlengen in overeenstemming met de overeenkomst tussen de twee landen.

Een woordvoerder van het Thaise ministerie van Arbeid in de provincie Chonburi zei dat de situatie nog onduidelijk is. Volgens berichten van Mae Sot, aan de grens met Myanmar, geven de militaire autoriteiten nog steeds een aantal paspoorten en vergunningen af. Degenen die hier al waren, aarzelden echter om terug te keren naar Myanmar om hun families te bezoeken, omdat ze het risico liepen te worden opgeroepen. Het probleem voor de Thaise economie is echter dat er op dit moment 40,7 miljoen mensen in de werkende leeftijd zijn, maar dat er in totaal 44 miljoen banen beschikbaar zijn.

Olleke Bolleke in Pattaya

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!