Thaise vrouwen marcheren in Bangkok naar het gouvernementsgebouw voor hun arbeidsrechten

THAILAND:- Gisteren weergalmden de straten van Bangkok de gezangen van mondige Thaise vrouwen terwijl ze naar het gouvernementsgebouw marcheerden, gewapend met elf eisen om de onderdrukking van de arbeid op deze Internationale Vrouwendag aan te pakken.

Verschillende Thaise vrouwenarbeidsgroepen, onder leiding van het Thai Labour Solidarity Committee,het TLSC, gingen de straat op met een resolute boodschap onder de vlag van Verzet tegen het Vrouwenarbeid Onderdrukking Kapitalisme. 

Hun vurige oproep aan Thailand om de belangrijkste verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) te omarmen, waaronder Conventie 183 ter bescherming van de rechten van moeders, Conventie 190 ter bestrijding van geweld en intimidatie op de werkplek, en Conventies 87 en 98 ter bescherming van de vrijheid van vereniging en onderhandelingsrechten.

Te midden van hun al lang bestaande eisen onthulden de groepen nieuwe vereisten, waarbij ze aandrongen op de erkenning van de volksversie van het wetsvoorstel voor schone lucht, de naleving van ILO-verdrag 155 over gezondheid en veiligheid op de werkplek, het vergemakkelijken van de toegang van migrerende werknemers tot werkvergunningen en waarborgen voor politieke vluchtelingen.

In navolging van het refrein versterkten de vakbonden uit Rangsit en nabijgelegen gebieden de oproep aan het gouvernement en onderstreepten daarmee zes kritische eisen. Deze omvatten een robuust betaald moederschapsverlof van 180 dagen, een minimum van 30 dagen betaald verlof voor partners om de opvoeding van kinderen te ondersteunen, het nietig verklaren van discriminerende wetten zoals de antiprostitutiewet en de inwerkingtreding van de Marriage Equality Bill, zo las uw nieuwsbeer in Thai PBS World.

Verder drongen ze aan op voorzieningen die vrouwelijke werknemers in staat stellen twee dagen vrij te nemen tijdens de menstruatie, samen met verlengd verlof voor reproductieve gezondheidszorg en zwangerschapstests, waarmee de rechten en waardigheid van vrouwen op de arbeidsmarkt worden bevestigd.

Olleke Bolleke in Bangkok
Bron: Thai PBS World

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!