In 2023 leden méér dan 10 miljoen Thaise mensen aan ziekten die verband hielden met SMOG ⚠️

PATTAYA:- Meer dan 10 miljoen Thaise burgers zochten in 2023 medische behandeling voor ziekten die verband hielden met verontreinigde lucht, zoals bekendgemaakt door de autoriteiten. De Nationale Economische en Sociale Ontwikkelingsraad, het NESDC, maakte deze schokkende gegevens bekend te midden van een giftige luchtvervuilingscrisis in Thailand.

De wortel van deze crisis ligt in de wijdverbreide bosbranden en bosbranden, vooral in de noordelijke regio’s van het land, die het land aan het begin van het jaar vaak in een schadelijke smog hulden. Helaas heeft het begin van 2024 geen uitstel gekend, aangezien er sprake is van een stijging van het aantal gevallen van giftige luchtgerelateerde ziekten vergeleken met het voorgaande jaar.

Volgens AFP is het aantal mensen dat voor luchtwegproblemen het ziekenhuis bezocht gestegen van 1,3 miljoen in de eerste negen weken van 2023 naar maar liefst 1,6 miljoen aan het begin van 2024. Deze alarmerende stijging komt in perspectief als je bedenkt dat Thailand ongeveer 72 miljoen inwoners telt. 

De getroffen Thaise patiënten omvatten een spectrum van chronische aandoeningen, waaronder longkanker, bronchitis, astma en hartziekten. De NESDC heeft opgeroepen tot urgente prioritering van de aanpak van de impact van PM2,5 op de volksgezondheid.

PM2.5, dat staat voor gevaarlijke deeltjes met een diameter van 2,5 micrometer of kleiner, brengt aanzienlijke gezondheidsrisico’s met zich mee omdat het via de longen in de bloedbaan infiltreert.

Gebieden in Noord-Thailand hebben met name schande gekregen vanwege hun problemen met de luchtkwaliteit, waarbij Chiang Mai, Chiang Rai en Lampang een ‘ongezonde’ beoordeling kregen van het luchtkwaliteitsmonitoringplatform IQAir. Het droge seizoen, dat doorgaans loopt van november tot maart, verergert de situatie als gevolg van seizoensverbranding door boeren die suikerriet- en rijstvelden kappen.

In een poging de crisis aan te pakken heeft premier Srettha Thavisin beloofd de luchtkwaliteit te verbeteren, met steun van de wetgever die blijkt uit de goedkeuring van een wetsvoorstel gericht op de bestrijding van vervuiling. Recente initiatieven omvatten plannen om landelijk 30 vliegtuigen de lucht in te sturen om regen op te wekken en zodoende de luchtvervuiling te verminderen.

In februari, te midden van de escalerende vervuilingsniveaus, drongen de autoriteiten van Bangkok er bij werknemers op aan om twee dagen thuis te werken om de gezondheidsrisico’s te beperken. In de loop der jaren hebben burgers en milieugroeperingen hun toevlucht genomen tot juridische stappen en eisten overheidsingrijpen tegen vervuiling, zo meldde BBC News.

In een baanbrekende zaak hebben ongeveer 1.700 mensen in Chiang Mai een rechtszaak aangespannen tegen voormalig premier Prayut Chan-o-cha en twee overheidsinstanties wegens nalatigheid bij de bestrijding van vervuiling, waarbij ze beweerden dat dit een aanzienlijke impact zou hebben op de levensverwachting. 

Met name in januari van dit jaar gaf een rechtbank in Chiang Mai de regering de opdracht om binnen 90 dagen een noodplan op te stellen om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Olleke Bolleke in Pattaya
Bron: NESDC

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!