UPDATE | Hoe heeft het in de vuurwerkfabriek van Suphanburi in Centraal-Thailand zo mis kunnen gaan ?

SUPHANBURI:- Minstens 22 mensen zijn gisteren om het leven gekomen bij een explosie in een vuurwerkfabriek in Suphanburi, waar een jaar geleden bij een ontploffing één persoon om het leven kwam en drie gewond raakten. Er worden nog ongeveer tien mensen vermist. Tot nu toe zijn twintig doden geïdentificeerd. De kracht van de ontploffing verspreidde het puin binnen een straal van 100 meter, waarbij menselijke resten overal verspreid lagen.

De fabriek opereerde vanuit een boerderij waar buskruit en andere grondstoffen voor vuurwerk werden opgeslagen. De exploitant had naar verluidt toestemming gevraagd aan de relevante instanties en er werd een openbare hoorzitting gehouden.

Premier Srettha Thavisin werd op het World Economic Forum in Davos, Zwitserland, geïnformeerd over de explosie en drong aan op een snel onderzoek. 

“De premier heeft opdracht gegeven tot een inspectie van de fabriek om te zien of deze legaal functioneerde en of de explosie werd veroorzaakt door nalatigheid. De wet moet ten volle worden gehandhaafd omdat er onschuldige doden en gewonden zijn gevallen”, aldus zijn kantoor.

Lokale functionarissen zeiden dat onder de geïdentificeerde 20 overleden mensen, 12 vrouwen en 8 mannen zijn.

Uit gegevens blijkt dat er tussen 2008 en 2023 24 explosies hebben plaatsgevonden in vuurwerkfabrieken en magazijnen, waarbij elk incident grote schade veroorzaakte, waaronder veel doden en gewonden. 

Volgens Khun Sonthi Kotchawat, een milieu- en gezondheidsexpert, bevinden zich veel illegale vuurwerkfabrieken en -opslagplaatsen die niet aan de normen voldoen, in verschillende gemeenschappen in heel Thailand. 

Na een tragedie in juli 2023 in Narathiwat, waarbij 11 mensen werden gedood en 389 gewond raakten, zei khun Sonthi dat het onvermogen van de relevante instanties om partnerschappen te vormen om dit probleem proactief aan te pakken duidelijk was.

Om te voorkomen dat de geschiedenis zich herhaalt, zei hij, moeten ze alle gerelateerde regels en voorschriften opnieuw beoordelen en wijzigen, en de straffen tegen overtreders verhogen. 

Volgens Khun Sonthi moet een vuurwerkfabriek of -opslagplaats die aan de normen voldoet een ‘bubbelzone’ hebben – met een hek op minstens 20 meter van het gebouw en een gereserveerd gebied dat verhindert dat uitbreiding van de gemeenschap de grenzen van de 100 bereikt. tot een straal van 500 meter, afhankelijk van de hoeveelheid vuurwerk in de fabriek.

Het fabrieksgebouw moet een vrijstaand gebouw van één verdieping zijn, zonder ondergrondse of tussenverdieping. Het moet worden gebouwd met onbrandbare materialen en een bliksemafleider bevatten. Het dak moet de impact van een explosie kunnen verminderen. Bovendien moet het beschikken over een ventilatiesysteem dat warmte afvoert en de temperatuur onder de 30° Celsius en twee chemische branden regelt per 100 vierkante meter.

Olleke Bolleke in Centraal-Thailand 

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!