Klimaatcrisis: extreme planktonbloei verstikt zeeleven in Oost-Thailand

CHONBURI:- Een ongewoon dichte planktonbloei voor de oostkust van het land creëert een ‘dode zone’ in het water, die het levensonderhoud bedreigt van lokale vissers die mosselen in de wateren kweken. Mariene wetenschappers zeggen dat sommige gebieden in de Golf van Thailand meer dan tien keer de normale hoeveelheid plankton hebben, waardoor het water heldergroen wordt en het leven in de zee doodt. “Dit is de eerste keer dat ik het zo erg heb gezien”, zegt zeewetenschapper Tanuspong Pokavanich. “Het is heel ernstig.”

Planktonbloei vindt één of twee keer per jaar plaats en duurt doorgaans twee tot drie dagen, zeggen experts. Ze kunnen gifstoffen produceren die schadelijk zijn voor het milieu, of ze kunnen het zeeleven doden door de zuurstof in het water uit te putten en zonlicht te blokkeren. 

De kust van Chonburi staat bekend om zijn mosselkwekerijen en meer dan 80% van de bijna 300 percelen in het gebied is getroffen, zegt Satitchat Thimkrajong, voorzitter van de Chon Buri Fisheries Association. Het complot van visser Suchat Buwat was een van de getroffenen. Hij zei dat de bloei hem een ​​verlies van meer dan 500.000 baht had bezorgd, terwijl zijn collega’s ook “ondoorgrondelijke” verliezen hadden geleden. 

Massa’s dode vissen werden met hun buik naar boven gevonden over een lengte van 1500 meter kustlijn op de populaire stranden Bang Saen en Wonnapha in Chon Buri eerder deze maand vanwege de planktonbloei. Ambtenaren zeiden destijds dat het zeewater veilig blijft voor recreatieve activiteiten en omliggende gemeenschappen. De zuurstofhoeveelheid in het water was echter laag en dit wordt veroorzaakt door de planktonbloei, zo verklaarde ze. 

Hoewel de oorzaak van de intense planktonbloei onduidelijk blijft, denken wetenschappers dat vervuiling en de intense hitte veroorzaakt door klimaatverandering hiervoor de oorzaak zijn. “El Niño veroorzaakt droogte en hogere zeetemperaturen”, zegt Tanuspong. “Alles zal nog erger worden als we de manier waarop we omgaan met hulpbronnen, waterverspilling en hoe we leven niet aanpassen.” 

Eerder dit jaar zorgde een planktonbloei ervoor dat duizenden dode vissen aanspoelden langs een stuk strand in de provincie Chumphon, waarbij deskundigen de klimaatverandering de schuld gaven van het stimuleren van het natuurverschijnsel. 

Wereldwijd zijn hittegolven op zee dit jaar een groeiend probleem geworden, waarbij duizenden dode vissen aanspoelen op de stranden van Texas en experts waarschuwen voor algenbloei langs de Britse kust als gevolg van de stijgende zeetemperaturen.

Olleke Bolleke in Oost-Thailand 

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!