Het immigratiebeleid van Thailand moet vriendelijker en makkelijker worden

BANGKOK:- De nieuwe premier Srettha Thavisin heeft verklaard dat immigratiehervorming een van de prioriteiten van de nieuwe regering zal zijn. Hoewel Thailand in 2023 al ruim 17 miljoen buitenlandse bezoekers heeft getrokken, zullen er nog veel meer nodig zijn om de inkomsten uit toerisme tegen eind 2024 op te voeren tot 100 miljard dollar. Het immigratiebeleid is de afgelopen jaren bepaald door het kabinet en hoge ministers, waarbij de immigratiepolitie eerder de rol van handhaver dan van beleidsmaker vervult.

De meest urgente taak is het herzien van de toegang van toeristen voor de korte termijn door het systeem te vereenvoudigen. Momenteel kunnen staatsburgers van ongeveer 60 landen (waaronder de VS, het VK, de EU en Australië) bij het plaatselijke immigratiekantoor een visumvrijstelling van 30 dagen krijgen, die met nog eens 30 dagen kan worden verlengd. 

Het Thaise Bureau voor Toerisme dringt erop aan dat de visumvrijstelling tenminste 90 dagen na binnenkomst zou moeten inhouden. Dit zou een gemakkelijkere manier kunnen zijn om Europese vakantiegangers te lokken dan hen te dwingen vooraf een visum aan te vragen, hoewel het niet duidelijk is hoeveel mensen onder de indruk zouden zijn van minder administratieve rompslomp.

Een groter probleem zijn de potentieel enorme markten in China en India. Momenteel hebben ze bij aankomst een visum nodig, dat slechts 15 dagen geldig is en 2.000 baht kost, waarbij reisgroepen zich vóór vertrek in hun eigen land moeten aanmelden. Het proces wordt als omslachtig beschouwd en sommige lobbyisten willen dat het nieuwe kabinet deze landen aanvankelijk voor 30 dagen vrijstelt van de visumplicht. Dit gaat over de nationale veiligheid, aangezien Chinese bendes betrokken zijn geweest bij criminele activiteiten in Thailand. De meeste deskundigen zijn van mening dat een proefperiode met de visumvrijstelling geschikter is voor India dan voor China.

Hoge Thaise politiefunctionarissen hebben de afgelopen maanden voorspeld dat visa voor een jaar en verlengingen van het verblijf – pensioen, huwelijk en studie – een aanscherping van de regels zullen vereisen. Het plv.  hoofd van de Thaise politie, Surachate Halparn (Big Joke), heeft gewezen op vermeende criminaliteiten, die het hoofd geboden moeten worden.

Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: Wovhenblitz.com

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!