Zika-uitbraak: waarschuwing voor zwangere vrouwen nu het aantal gevallen in Thailand toeneemt en de zorgen toenemen

BANGKOK:- Een stijging van het aantal gevallen van het Zika-virus leidde tot een waarschuwing van de Thaise gezondheidsdienst, het DDC. De afgelopen maand werden 266 gevallen gemeld. Zwangere vrouwen lopen risico, omdat het virus ervoor kan zorgen dat baby’s geboren worden met microcefalie, een gevolg van onderontwikkelde hersenen.

Het moessonseizoen, met zijn frequente regen, heeft ideale omstandigheden gecreëerd voor ziekteoverdragende muggen. Vogelbaden en andere containers die water verzamelen, kunnen broedplaatsen worden. Het publiek wordt dringend verzocht dergelijke containers onmiddellijk te verwijderen om het risico op Zika en andere ziekten te verminderen.

De afgelopen vier weken hebben ruim 24 provincies nieuwe Zika-gevallen gemeld. Het hoogste aantal gevallen werd gemeld in Chanthaburi (37 gevallen) en Phetchabun (23 gevallen).

Zika bij zwangere vrouwen kan bij hun kinderen tot microcefalie leiden, wat kan leiden tot geboorteafwijkingen en een vertraagde ontwikkeling. Sommige gevallen kunnen zelfs tot een miskraam leiden. Zwangere vrouwen die symptomen vertonen zoals koorts, huiduitslag, rode ogen en gewrichtspijn moeten een Zika-infectie vermoeden en onmiddellijk medische hulp inroepen.

De meest effectieve manier om Zika, knokkelkoorts en chikungunya, allemaal overgedragen door de Aedes-mug, te voorkomen, is door te voorkomen dat je wordt gestoken. Gemeenschappen worden aangemoedigd om broedplaatsen voor muggen in hun omgeving te elimineren.

Als er tanken worden aangetroffen waarin water wordt verzameld, moeten deze onmiddellijk worden verwijderd. Als ze zeven tot tien dagen worden bewaard, kunnen de larven daarin zich ontwikkelen tot volwassen muggen en mensen bijten.

Er zijn verschillende andere manieren om muggenbeten te voorkomen, zoals slapen onder een klamboe, het gebruik van muggenspray en het installeren van horren. 

Voor aanvullende informatie kunt u terecht bij de DDC-hotline op 1422.

Olleke Bolleke in Thailand
Bron: NNT News

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!