Regering Thailand overweegt belasting op natriumingrediënten om de consumptie in het koninkrijk te verminderen

BANGKOK:- Na het succes van de suikerbelasting bij het verminderen van de consumptie door Thais, overweegt de accijnsafdeling nu een belasting op natriumingrediënten in voedingsmiddelen, omdat artsen bezorgd zijn dat de huidige inname het veiligheidsniveau overschrijdt.

De directeur  van de accijnsafdeling, Khun Ekniti Nitithanprapas, zei dat zijn afdeling gesprekken voerde met groepen artsen en het ministerie van Volksgezondheid over een mogelijke natriumaccijns.

Ekniti zei dat er momenteel geen natriumaccijns is, maar dat deze opnieuw moet worden ingevoerd na overleg met artsen en andere betrokken instanties.

Hij zei dat het accijnstarief zou worden vastgesteld op basis van de aanbeveling van artsen over het veilige niveau van natriumconsumptie per persoon per dag.

“Uit voorbereidende gesprekken met artsen blijkt dat een Thai gemiddeld 3.600 gram natrium per dag consumeert, wat veel hoger is dan de voorgeschreven veilige limiet van 2.000 gram”, zei Ekniti.

Hij zei dat de natriumaccijns Thais ertoe zou moeten aanzetten hun eetgewoonten te veranderen en minder zout voedsel te eten, zoals de suikeraccijns Thais ertoe had aangezet om de consumptie van frisdranken met een hoog suikergehalte te verminderen.

Ekniti zei dat de accijns op natrium alleen zou worden toegepast op kant-en-klaarmaaltijden, maar niet op gekookt straatvoedsel, omdat de afdeling geen manier zou hebben om de natriumgehalten in gekookt voedsel te controleren.

Ekniti zei dat de suikeraccijns heeft geleid tot een lagere productie van frisdranken met een hoog suikergehalte, in vergelijking met de periode voordat de belasting werd geheven.

De suikeraccijns werd in drie fasen ingevoerd: van 16 september 2017 tot 30 september 2019; van 1 oktober 2019 tot 30 september 2021; de derde fase zou in eerste instantie starten op 1 oktober 2021, maar het kabinet heeft dit uitgesteld tot 1 april dit jaar.

Ekniti zei dat toen de afdeling begon met het innen van één baht accijns op één liter frisdrank met 10-14 gram suiker per 100 milliliter, de productie van de suikerrijke frisdranken 2,993 miljard liter per jaar bedroeg.

Hij zei dat toen de belasting aan het begin van fase drie werd verhoogd tot 3 baht per liter, de productie van suikerrijke frisdranken daalde tot 728 miljoen liter per jaar.

Het hoofd van de afdeling zei dat de afdeling nog geen accijnzen heeft vastgesteld op alternatieven voor suiker, omdat het nog steeds wacht op bevestiging van de Wereldgezondheidsorganisatie of de alternatieven veilig zijn.

Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: The Nation 

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!