Politie Bangkok trekt 13 nep-apothekers aan het witte jasje voor ongeoorloofde praktijken

BANGKOK:- Tijdens verschillende invallen zijn in de Thaise hoofdstad dertien nep-apothekers gearresteerd.  Er werd ontdekt dat er illegaal hoestsiroop werd verkocht, welke gebruikt kan worden om de populaire drugscocktail “4×100” te maken. 

De arrestaties werden tijdens de gecoördineerde invallen die op verzoek van de Afdeling Consumentenbescherming (CPPD) en van de Voedsel en medicijnen administratie (FDA) bij 14 apotheken verricht.

Dertien nep-apothekers werden gearresteerd door de politie, die ook 156 bewijsstukken ter waarde van 1,4 miljoen baht in beslag nam van de overvallen apotheken, aldus kolonel Supoj Phumyam, hoofd van de afdeling Consumentenbescherming, subdivisie 4. 

De nep-apothekers, van wie er vijf niet een middelbare schooldiploma hebben betrapt werden op de verkoop van medicijnen aan clientele. Ze werden beschuldigd van het uitoefenen van het beroep zonder vergunning.

Volgens de politie ontvingen de nep-apothekers een maandsalaris tussen de 12.000 en 18.000 baht.  De fulltime apothekers van wie de winkels eigendom waren kwamen slechts eenmaal per week in de winkel.  Ze zijn ook beschuldigd van het verkopen van hoestsiroop aan jongeren die het gebruiken als basis voor het maken van een verdovend drankje met het label ​”4×100″. De andere drie ingrediënten zijn meestal kratombladeren, cola en een kalmerend middel of pijnstiller.

De invallen werden uitgevoerd naar aanleiding van een aankondiging van de Apotheekraad van Thailand die apotheken eraan herinnerde dat ze ten minste één fulltime apotheker in dienst moesten hebben. Volgens kolonel Supoj maakten verschillende van de 14 doorzochte apotheken deel uit van ketens. Onderzoekers namen 24.722 flesjes hoestsiroop en 4.150 capsules tramadol in beslag, een gereguleerde stof die wordt gebruikt om onder meer pijn te behandelen, zei het hoofd van de onderafdeling.

Luitenant-kolonel Supoj zei dat een apotheek verschillende filialen zou openen om het legaal verhandelbare quotum hoestsiroop te vergroten. Elke vestiging mag maximaal 300 flessen hoestsiroop per maand afnemen. De apotheken die betrapt werden op het verkopen van hoestsiroop om “4×100” te maken, bevonden zich voornamelijk in de gebieden Ramkhamhaeng, Hua Mak en Lat Phrao.

Olleke Bolleke in Bangkok
Bron: Bangkok Post

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!