Irakees in Centraal-Thailand gearresteerd voor een overstay van bijna 15 jaar in Thailand 

KANCHANABURI:- Immigratiepolitieagenten van Kanchanaburi hebben een Iraakse man gearresteerd in de centrale provincie Kanchanaburi die al bijna 15 jaar illegaal in Thailand verblijft. De Thaise autoriteiten, onder leiding van de Koninklijke Thaise politie en de immigratiedienst, onderzoeken nauwgezet zaken in alle provincies als onderdeel van een gezamenlijke inspanning om illegale immigranten in het hele land aan te pakken.

De moeizame operatie leidde tot de ontdekking van de Irakees, geïdentificeerd als de 43-jarige Oday Jabbar Khudhair, die in een pension in Kanchanaburi ondergedoken zat.

Ambtenaren van de provinciale immigratiedienst van Kanchanaburi kwamen om 11.00 uur tussenbeide en arresteerden Khudhair daadwerkelijk. Uit de documenten blijkt dat hij oorspronkelijk op 24 mei 2008 Thailand is binnengekomen met een niet-immigrantenvisum (Non-B), waardoor hij tot 21 augustus van hetzelfde jaar mocht blijven. Khudhair negeerde echter schaamteloos de immigratieregels en ontweek arrestatie.

Khudhair, die eerst in andere provincies verbleef, werd een nomade en verhuisde van de ene plaats naar de andere totdat hij zich uiteindelijk vestigde in Kanchanaburi. Deze berekende ontsnapping betekende dat hij 5.468 dagen in het land verbleef, bijna 15 jaar.

Mr. Khudhair wordt nu aangeklaagd op grond van sectie 81 van de immigratiewet voor het verblijf in het land nadat de verplichte vergunning is verlopen. Dit misdrijf wordt bestraft met maximaal twee jaar gevangenisstraf en een boete van maximaal 20.000 baht. Na zijn veroordeling riskeert Khudhair uitzetting uit Thailand.

Interessant genoeg werd eerder dit jaar onthuld dat een andere Irakees zijn toegestane verblijfsduur had overschreden toen hij werd gearresteerd in Pattaya. Schokkend genoeg werd hij naar verluidt bleek en viel flauw toen hij de politie bij hem thuis zag.

Ter vergelijking: de val van Khudhair is waarschijnlijk een van de langste overschrijdingen tot nu toe. In de afgelopen jaren is o.a. een Hongaarse gearresteerd in Koh Samui voor het overschrijden van haar visum met 10 jaar, een Chinese veroordeeld voor een visumoverschrijding van zeven jaar in 2022, en een Brit gearresteerd dit jaar na een visumoverschrijding van 11 jaar.

Olleke Bolleke in Centraal-Thailand 
Bron: The Thaiger

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!