OM eist tien maanden celstraf tegen man die een vakantie vierende Thaise familie in Amsterdam gewelddadig beroofde

DIEMEN:- Tien maanden gevangenisstraf, waarvan twee maanden voorwaardelijk voor een gewelddadige beroving van een Thaise familie die in Amsterdam op vakantie was, een poging tot auto-inbraak en openlijk geweld. Dat eiste het openbaar ministerie woensdag voor de Amsterdamse rechtbank tegen een 21-jarige man uit Diemen. 

De officier van justitie merkte op dat wat voor de toeristen een fijne vakantieherinnering had moeten worden op 24 oktober 2022 een traumatische ervaring werd. Zij haalde ook de uitspraak aan van een getuige die het forse geweld zag gebeuren: “Ik schaam mij voor mijn stad.”

De 21-jarige ontkende de beroving, evenals de poging tot auto-inbraak die een half uur daarvoor werd gepleegd. Dat agenten hem op camerabeelden zeiden te herkennen, vond hij vreemd. Ook dat de daders op een scooter reden met de kentekenplaat van zijn broertje, was volgens hem geen bewijs dat hij het was. Kentekenplaten kunnen gekloond worden en bovendien leende zijn broertje de scooter volgens hem regelmatig uit. Zijn advocaat sprak van een te hoog ‘toeval-bestaat-niet-gehalte’. Ook zij uitte haar twijfels bij de herkenningen van de agenten. Getuigen van de straatroof gaven bovendien een signalement op dat volgens haar niet bij de Diemenaar paste.

De verdenking van openlijk geweld betrof een incident op 28 december 2022, eveneens in Amsterdam. De verdachte en zijn broertje kwamen op hun scooter in aanrijding met een man, die daarna volgens de 21-jarige dreigend op hen afkwam. Zijn broertje zou zich hebben verdedigd en hij zou hebben geprobeerd ze uit elkaar te halen. De officier meende echter dat sprake was geweest van een ‘wraakoefening’ voor de aanrijding en verwees naar verklaringen van getuigen dat de twee op de man insloegen.“Uw strafblad is negentien pagina’s. U bent een hele jonge jongen in mijn ogen. Is dat niet wat veel?”, vroeg de rechtbankvoorzitter aan de Diemenaar. “Ik ben daar ook niet trots op”, antwoordde hij. 

De reclassering had laten weten geen aanknopingspunten meer te zien voor een mogelijke gedragsbeïnvloeding. Desondanks besloot de officier toch een deels voorwaardelijke straf met als bijzondere voorwaarde reclasseringscontact te eisen, omdat de Diemenaar met betrekking tot schulden en werk nog wel hulp kan gebruiken. Ook moeten van de officier twee eerder voorwaardelijk opgelegde straffen nu alsnog ten uitvoer worden gelegd, omdat hij deze feiten in de proeftijd pleegde. Voor de proeftijd van een andere veroordeling eiste zij een verlenging van eenjaar.

De rechtbank doet 16 augustus uitspraak.

Olleke Bolleke in Nederland 
Bron: Diemernieuws

Tags:

Eén gedachte over “OM eist tien maanden celstraf tegen man die een vakantie vierende Thaise familie in Amsterdam gewelddadig beroofde”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!