UPDATE | Volgens een vertrouwelijke bron, komt oud-premier Thaksin Shinawatra toch maar niet naar Thailand. 

BANGKOK:- Thaksin, die sinds augustus 2008 in ballingschap in het buitenland zit, zei eerder dat hij op 10 augustus terug zou vliegen naar de internationale luchthaven Don Mueang in Bangkok.

Zoals het er nu voorstaat is het onwaarschijnlijk dat Thaksin zijn terugkeer zal plannen, in ieder geval totdat er een nieuwe regering is gevormd, en wanneer de politieke situatie in het land is “gestabiliseert”, aldus een niet nader genoemde interne bron.

De voormalige premier is tijdens zijn afwezigheid uit Thailand op meerdere punten veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf. Hij zal naar verwachting zijn straf uitzitten bij zijn terugkeer, hoewel hij de mogelijkheid heeft om een ​​koninklijk pardon aan te vragen.

De laatste ontwikkeling met betrekking tot de vertraging in de terugkeer van Thaksin komt te midden van berichten dat de parlementaire stemming over de volgende premier van Thailand vandaag niet zal plaatsvinden.

Zijn dochter Pheu Thai verzamelt nu de steun van politieke partijen in de vorige coalitieregering om een ​​nieuwe regering te vormen nadat de op een na grootste verkiezingswinnaar woensdag zijn alliantie met de Move Forward-partij, die de meeste zetels won bij de algemene verkiezingen van 14 mei, beëindigde.

Pheu Thai, wordt beschouwd als de plaatsvervanger van Thaksin, staat nu voor een dilemma. Ze probeert te voorkomen dat de partijen Palang Pracharath en United Thai Nation erbij betrokken worden, die in verband zijn gebracht met respectievelijk de vertrekkende vice-premier generaal Prawit Wongsuwan en de vertrekkende premier generaal Prayut Chan-o-cha, aangezien de twee generaals verbonden zijn aan de 2014 militaire staatsgreep en de daarop volgende junta.

Van zowel Prayut als Prawit wordt aangenomen dat ze hun invloed behouden op veel van de 250 senatoren die ze hebben benoemd tijdens hun ambtstermijn in de junta na de staatsgreep.

Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Thai PBS World

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!