De Krim-Congo-koorts laat Thailand links liggen maar de gevallen van knokkelkoorts nemen toe

BANGKOK:-In een officiële verklaring bevestigde de Thaise gezondheidsdienst, afgekort het DDC, dat Thailand momenteel niet is getroffen door de Krim-Congo hemorragische koorts, afgekort het CCHF genoemd. 

Dit komt in de nasleep van de melding van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) die CCHF classificeert als een infectieziekte met een hoog risico. Dr. Thares Krasanairawiwong, de directeur-generaal van DDC, stelde de bevolking van het land vandaag gerust.

“Tot nu toe is er geen enkel geval gemeld in Thailand.”

De koorts, gekenmerkt door een sterftecijfer van 30 tot 40%, heeft verschillende regio’s getroffen, waaronder Oost-Europa, delen van Azië, Afrika en het Midden-Oosten.

Het CCHF-virus, onderdeel van de Nairovirus-familie, is een door teken overgedragen ziekteverwekker die vaak voorkomt bij vee zoals geiten, runderen en schapen. De ziekte kan gemakkelijk worden overgedragen via elke vorm van contact, met typische symptomen zoals koorts, spierpijn en lichte huidbloedingen. Andere symptomen zijn duizeligheid, hoofdpijn, buikpijn, braken, diarree en zere ogen. Met name kunnen patiënten ook bloedend tandvlees en neusbloedingen ervaren.

Thares adviseerde mensen die uit het buitenland komen en vrezen dat ze CCHF hebben opgelopen om onmiddellijk medische zorg te zoeken en artsen uit te leggen over hun recente verblijfplaats.

Hoewel CCHF nu misschien geen bedreiging vormt in Thailand, benadrukte de directeur-generaal van DDC dat de lokale incidenten van knokkelkoorts toenemen. Dr. Sophon schetste dat het aantal gevallen van dengue van 1 januari tot 19 juli 41.527 heeft bereikt, met 41 doden tot gevolg.

Deze huidige gegevens weerspiegelen een toename van 2,8 keer de telling die vorig jaar in dezelfde periode werd geregistreerd. Vorige maand waren er in één week 5.057 gevallen van knokkelkoorts.

Dr. Sophon waarschuwde verder voor de mogelijke schade van niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) voor dengue-patiënten. Veelgebruikte geneesmiddelen, waaronder ibuprofen, diclofenac en aspirine, kunnen bloedingen verergeren, waardoor het risico op complicaties toeneemt, legde hij uit.

Eerder had de DDC zijn bezorgdheid geuit over de ernstige uitbraak van knokkelkoorts in Thailand. Als preventieve maatregelen niet effectief worden genomen, kan het aantal gevallen tegen het einde van het jaar oplopen tot 150.000, had het bureau gewaarschuwd, zo las uw nieuwsbeer in de Thaiger.

Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: The Thaiger

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!