BREAKING | De verkiezingswinnaar Pita Limjaroenrat als parlementslid in Thailand geschorst

BANGKOK:- De Thaise verkiezingswinnaar Pita Limjaroenrat is door het constitutionele hof in Bangkok voorlopig geschorst als parlementslid. Volgens een verklaring heeft de rechtbank woensdag een overeenkomstig verzoek van de kiescommissie ingewilligd. Het besluit werd aangekondigd net toen het parlement debatteerde over de aanstaande tweede stemming over Pita als toekomstig regeringsleider.

De achtergrond is onderzoek naar vermeende aandelen in een mediabedrijf dat de 42-jarige zou hebben gehad tijdens zijn kandidatuur. In Thailand is dit verboden. Volgens hem is het betreffende mediabedrijf, waarvan de aandelen uit de nalatenschap van zijn vader komen, al lang gesloten. Na de bekendmaking van het besluit verzamelden boze aanhangers van Pita zich voor het parlement en protesteerden luid. Pita’s progressieve Move Forward Party won duidelijk de algemene verkiezingen in mei. 

Volgens berichten in de media zou hij, ondanks zijn schorsing als parlementslid, nog steeds tot premier kunnen worden gekozen. Maar het wordt steeds twijfelachtiger of hij de benodigde meerderheid van stemmen zal krijgen – als kandidaat die niet is aangesloten bij het leger tegenover een door het leger gedomineerde senaat, die ook hangende is voor een proces bij het Grondwettelijk Hof. 

Pita had vorige week bij de eerste stemming ook verloren.

Olleke Bolleke in Thailand

Tags:

2 gedachten aan “BREAKING | De verkiezingswinnaar Pita Limjaroenrat als parlementslid in Thailand geschorst”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!