Demonstratie in Bangkok roept op tot aftreden van senatoren die tegen premierskandidaat Pita Limjaroenrat zijn

BANGKOK:- Ongeveer 700 mensen, namen gistermiddag met behulp van 500 auto’s en motorfietsen deel aan een bijeenkomst in het centrum van Bangkok om het aftreden te eisen van senatoren die afgelopen donderdag niet op de premierskandidaat, Khun Pita Limjaroenrat van de Look Forward Partij hadden gestemd.

De demonstranten verzamelden zich eerst bij het Democratiemonument en verhuisden vervolgens naar het hoofdkwartier van de marine, het leger en de politie.

Activist khun Arnon Nampa, die de demonstratie leidde, zei dat als die senatoren aftreden, de vereiste meerderheid in het Huis en de Senaat voldoende zou zijn voor Pita om premier te worden. “Hij (het aftreden) zou het aantal senatoren en het aantal (meerderheids)stemmen dat nodig is om pro-democratische partijen te kiezen terugbrengen tot minder dan 376”, aldus Arnon Nampa.

Volgens de door het leger opgestelde grondwet kunnen 250 niet-gekozen senatoren en 500 gekozen leden van het Huis van Afgevaardigden deelnemen aan de stemming over de premier. Arnon drong er bij senatoren op aan om voor Pita te stemmen in de volgende ronde van de premiersverkiezingen. Pita is de premierskandidaat van de acht politieke bondgenoten, die met 312 van de 500 stemmen een meerderheid hebben in de Kamer van Afgevaardigden.

“We vragen de senatoren die aan de volgende stemming zullen deelnemen om de beslissing van het volk te respecteren en voor de acht coalitiepartijen te stemmen”, zei hij. Vorige week donderdag stemden slechts 13 van de 249 senatoren op Pita. Arnon zei dat de demonstranten morele steun gaven aan de 312 leden van het Huis van Afgevaardigden en de 13 senatoren die vorige week op Pita stemden.

Verwijzend naar de demonstratie van gisteren, zei de activist dat hij hoopt dat de actie mensen in het hele land zal aanmoedigen om de straat op te gaan en hun steun te betuigen voor hun verkiezingen van 14 mei. “Ik wil dat mensen opkomen en vechten voor nationaal bestuur door een pro-democratische regering”, zei Arnon.

“De meest politiek legitieme persoon (als de nieuwe premier) is de heer Pita Limjaroenrat, de leider van de Move Forward Partij, die de verkiezingen heeft gewonnen”, zei hij. Hij riep de acht coalitiepartijen op om bij elkaar te blijven. Als de Move Forward-partij of de Pheu Thai-partij zich aansluiten bij een politieke partij in lopende regering, zullen mensen hen vervloeken, zei Arnon.

Olleke Bolleke in Bangkok

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!