Marine Thailand haast zich om munitiedief te vinden na ‘Thaise Wikileaks’-bom

SATTAHIP:- Er is een groot onderzoek door de Koninklijke Thaise Marine, het RTN, opgestart na vermoedens dat een officier op de marinebasis Sattahip schuldig zou kunnen zijn aan het stelen van een aanzienlijk aantal patronen. De basis, gelegen in Chonburi in Thailand, vormt de kern van een grote diefstalzaak, aldus marinewoordvoerder admiraal Pokkrong Monthatphalin.

Dit was een reactie op beschuldigingen op de veel gevolgde Facebook-pagina van CSI-LA, beheerd door een Thaise inwoner wonende in Amerika. Het sociale media-account beweert dat tienduizenden M855- en M856-patronen en enkele duizenden 40 mm-granaatwerpers uit de munitiekamrtbvan de marinebasis in Sattahip zijn verdwenen

Admiraal Choengchai Chomchoengpaet, het hoofd van de RTN, gaf prompt opdracht tot een onderzoek naar de gerapporteerde diefstal. Deze informatie werd in eerste instantie op 5 juli onder de aandacht gebracht van het Royal Thai Marine Corps (RTMC). Momenteel wordt het arsenaal grondig onderzocht, waarbij het onderzoek wordt uitgevoerd op de locatie van het marinekamp Phra Maha Jetsadaratchao.

Hoewel het exacte totaal nog moet worden bevestigd, bevestigde marinewoordvoerder Adm Pokkrong Monthatphalin dat er inderdaad een aanzienlijke hoeveelheid munitie ontbrak.

Bovendien is een ander panel uitgeroepen om disciplinaire maatregelen tegen de beschuldigde officier te onderzoeken. Admiraal Choengchai is onvermurwbaar over het uitvoeren van snelle actie.

Het RTMC heeft verder opgeroepen tot een beoordeling van de beelden van de gesloten televisiecircuits in het arsenaal en heeft interviews met beveiligingspersoneel op locatie bevolen. Het bleek dat de officier, wiens identiteit niet bekend wordt gemaakt, gekopieerde sleutels had gebruikt om toegang te krijgen tot het magazijn, van waaruit hij naar verluidt bij meerdere gelegenheden munitie heeft gestolen.

Deze officier heeft zich sinds 6 juli niet meer gemeld en tot op heden is hij onvindbaar

Admiraal Pokkrong bevestigde dat de magazijnbewakers zijn vrijgesteld van betrokkenheid bij de diefstal. Ze verdedigden hun gebrek aan tussenkomst door te suggereren dat ze aannamen dat de officier routinematige werktaken uitvoerde toen hij munitievoorraden verwijderde.

Volgens de Facebook-pagina van CSI-LA schat een bron dat er minimaal 400.000 patronen zijn gestolen. De pagina zette ook vraagtekens bij de timing van de munitiediefstal, die samenviel met de toenemende instabiliteit in de buurlanden en de Thaise politiek, met name wat betreft de stemming van de premier.

Olleke Bolleke in Oost-Thailand 

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!