POLITIE BEREIDT VOOR OP NATIONALE PROTESTEN, PARLEMENT ZWAAR BEWAAKT

Politie Thailand bereidt zich voor op landelijke protesten, het parlement wordt zwaar bewaakt

BANGKOK:- De commandant van de Nationale Politie, Generaal Damrongsak Kittipraphat gaf eerder vandaag (14 juli) de politie opdracht zich voor te bereiden op mogelijke protesten in het hele land en extra manschappen in te zetten om het parlement te bewaken nadat de verkozen premier Pita Limjaroenrat gisteren tijdens een gezamenlijke zitting van het Huis en de Senaat niet genoeg stemmen had gekregen.

De pro-pita-stemmen die gisteren door wetgevers werden uitgebracht, waren goed voor slechts 324 stemmen, waarvan 13 afkomstig van senatoren, maar kwamen 51 stemmen tekort onder het minimum van 375, wat goed is voor meer dan de helft van het totale aantal wetgevers en senatoren zoals vereist door de wet. 

Rondom het parlementsgebouw is strenge beveiliging ingesteld en rond de ingang zijn ongeveer 40 containers met waarschuwingsplakkaten opgesteld. Vrachtwagens met hogedrukwaterkanonnen staan klaar om ingezet te worden.

De Samsen Road was afgesloten van Bang Krabue Junction naar Boon Rawd Company, Pracharat Sai 1 Road van Kiak Kai naar Bang Po Junction en Thahan Road van Kiak Kai naar Saphan Daeng Junction. Op deze kruispunten had de politie containers neergezet, prikkeldraad opgerold en metalen barrières opgetrokken om te voorkomen dat Move Forward-aanhangers zich zouden verzamelen binnen een straal van 50 meter rond het Parlement, zoals aangekondigd door de Metropolitan Police.

Sommige Move Forward-aanhangers hadden zich sinds gisteravond verzameld in het Kiak Kai-complex van de gemeente Bangkok in de buurt van het parlement, en sinds de ochtend stromen meer mensen binnen met borden. Eerste vice-voorzitter van het parlement Padipat Santipada, die een Move Forward-parlementslid is, kwam om het gebied te inspecteren en aan te moedigen.

Hij zei dat zijn bezoek plaats moet maken voor bijeenkomsten, aangezien het beleid van parlementsvoorzitter Wan Muhamad Noor Matha is dat vergadering een grondrecht is en de vrijheid van het volk. Hij wees er ook op dat de afsluiting van dit gebied te streng was en de spanningen met de demonstranten, die gewoon hun steun aan Pita wilden betuigen, zou kunnen vergroten.

Generaal Damrongsak zei dat hij de provinciale politiechefs heeft opgedragen de situatie nauwlettend in de gaten te houden, aangezien de Metropolitan Police verantwoordelijk is voor de veiligheid in Bangkok en het parlement. 

De politie kreeg de opdracht haar taken binnen de wet uit te voeren, geen verdere conflicten aan te wakkeren en complicaties te voorkomen. Ze kregen ook de opdracht om luidsprekers te gebruiken om de wet en richtlijnen voor vergaderingen aan te kondigen, waarbij mensen het recht hebben om samen te komen.

Olleke Bolleke in Bangkok

Tags:

Eén gedachte over “POLITIE BEREIDT VOOR OP NATIONALE PROTESTEN, PARLEMENT ZWAAR BEWAAKT”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!