Politie Pattaya speurt naar buitenlandse criminelen en voortvluchtigen van misdrijven 

PATTAYA:- De politie van Pattaya is een groot offensief gestart om buitenlanders van verschillende nationaliteiten te arresteren  De politie van Pattaya hield gisteravond een persconferentie om de arrestaties van buitenlandse verdachten in vijf spraakmakende strafzaken in Thailand toe te lichten.

In het eerste geval werd de Zwitserse verdachte, alleen geïdentificeerd als Mr. Jonothan, 31, aangehouden volgens bevelschrift B-18-2612 uitgegeven op 28 september 2018 door de Internationale Criminele Politieorganisatie (INTERPOL).

Hij werd gearresteerd bij de immigratiecontrolepost op de luchthaven Suvarnabhumi, in de provincie Samut Prakan, Thailand, terwijl hij probeerde naar Vietnam te vluchten. Jonothan wordt beschouwd als een spraakmakende grensoverschrijdende crimineel, aangezien hij naar verluidt betrokken was bij verschillende drugshandelzaken.

Eind 2016 zou hij naar verluidt meer dan 2,000 verdovende tabletten hebben geïmporteerd die hij had gekocht van een Afrikaanse man die in Thailand woonde en deze vervolgens had verkocht aan klanten in Zürich, Zwitserland. Hierna gaf de Zwitserse federale politie en INTERPOL een rood opsporingsbericht uit voor Mr. Jonothan voordat ze de zaak doorstuurden naar de Koninklijke Thaise politie, wat leidde tot zijn aanhouding op de luchthaven. Hij ondergaat een uitleveringsprocedure aan Zwitserland.

In het tweede geval werd de 45-jarige Mr. Stefan, een Zweeds staatsburger, aangehouden in zijn woning in Pattaya. Dit volgde op een samenwerking tussen de Koninklijke Thaise politieb en het Internationaal verbindingsbureau van de Noorse politie , die om hulp vroegen bij het onderzoeken, volgen en arresteren van Mr. Stefan.

Hij werd gezocht op basis van arrestatiebevelen uitgevaardigd door de Zweedse rechtbanken en de Europese Unie wegens beschuldigingen in verband met inbreuk op het auteursrecht. Mr. Stefan was voor de zaak in Zweden gevlucht en had zijn toevlucht gezocht in Thailand. Zijn betrokkenheid bij het plegen van strafbare feiten omvatte volgens Zweedse rechtbanken onder meer deelname aan de ongeoorloofde uitzending van auteursrechtelijk beschermde televisiesignalen in Zweden.

De handelingen veroorzaakten aanzienlijke financiële schade aan drie bedrijven. Bovendien werden de illegaal verkregen uitzendingen via verschillende kanalen zoals YouTube en Facebook onder het publiek verspreid zonder toestemming van de getroffen bedrijven, wat resulteerde in inbreuken op de rechten van de getroffen partijen. De arrestatie en aanhouding van Mr. Stefan werden met succes uitgevoerd door de immigratieambtenaren.

In het derde geval werd een groep Koreaanse staatsburgers aangehouden, bestaande uit:
Mr. Kim, 40
Mr.  Beck, 28
Mr.  Choi, 32
Mr.  Jung, 25
Mr.  Chun, 39

Uit onderzoek door de immigratieambtenaren bleek dat alle Zuid-Koreaanse staatsburgers illegaal  in Thailand werkten zonder werkvergunning. Ze richtten stiekem een ​​reisorganisatie op in een luxe villa in Pattaya en openden een website die tourboekingen exclusief voor Zuid-Koreaanse toeristen aanbood.

De vijf verdachten boden all-inclusive rondreizen binnen Thailand aan de toeristen aan, zoals accommodatie-arrangementen. Ze brachten de toeristen ook alleen naar de zaken die in Koreaanse handen waren binnen hun connecties.

Vervolgens werden alle Zuid-Koreaanse verdachten gearresteerd. Ze zitten momenteel in politiehechtenis.

In het vierde geval arresteerden agenten van het Immigratiebureau van Chonburi, in samenwerking met de toeristenpolitie en Interpol, Mr. Zhang, een 41-jarige Chinese staatsburger, in Soi 18 Naklua in Pattaya op beschuldiging van te lange verblijfsduur.

Er werd ontdekt dat de Mr. Zhang al meer dan 5 jaar in Thailand woonde zonder een geldig visum. Uit een politieverhoor bleek dat hij op 26 mei 2015 Thailand was binnengekomen en toestemming had gekregen om tot 29 juli 2018 te blijven.

Toen de verblijfsvergunning van mr. Zhang echter was verlopen, weigerde hij de autoriteit op de hoogte te stellen en verbleef hij in totaal 2,160 dagen illegaal in het land. 

Mr. Zhang legde uit dat zijn verlengde verblijf te wijten was aan een hangende vermogenszaak in China, en hij vreesde voor juridische gevolgen als hij terugkeerde. Als gevolg hiervan had hij zijn toevlucht gezocht in Thailand. Hij onderging juridische procedures.

In de laatste zaak arresteerden agenten van Politie Regio 2 in samenwerking met het Bureau van de Toeristenpolitie ruim 17 Vietnamezen voor het runnen van een online gokwebsite.

De website werd naar verluidt gesteund door een Chinese investeerder. De politie nam 12 computers in beslag, evenals apparatuur voor het maken van valse paspoorten en stempels voor inreis-/uitreisvisa voor het Samut Prakan Immigration Office en landen als Myanmar en Cambodja.

Olleke Bolleke in Pattaya

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!