Een raket op een raketfestival in Noordoost-Thailand verwondt drie lokale bewoners

AMNART CHANROEN:- Een raket stortte tijdens een Rocket Festival in de Isaan-provincie Amnart Chanroen op de hoofdweg van een gemeenschap en explodeerde, waarbij drie lokale bewoners gewond raakten.

De pers sprak met de lokale bevolking over het raketongeval dat plaatsvond op de avond van 4 juli in de Baan Pathum Kaew-gemeenschap, district Phana in de provincie Amnart Charoen. Een 53-jarige Thaise vrouw genaamd, Khun Mayuree Phantima vertelde het incident aan de media en zei dat ze geluk had dat ze niet gewond was geraakt.

Khun Mayuree legde uit dat zij, familieleden en buren samen buiten haar huis aan het eten waren. Terwijl ze op weg was naar een nabijgelegen kruidenierswinkel, hoorde ze de luide kreet van haar buurman, de 61-jarige Promma Manjai, die iedereen schreeuwde en waarschuwde voor het neerstortende projectiel.

Volgens Mayuree viel de raket plotseling uit de lucht en explodeerde op de weg. De gemeenschap was in rook gehuld en enkele lokale bewoners raakten gewond.

De benen van Khun Promma Manjai raakte gewond en had drie hechtingen nodig om het bloeden te stoppen. Hij onthulde dat hij probeerde te ontsnappen, maar twee geparkeerde motorfietsen hinderden hem, met als gevolg dat delen van de ontploffende raket zijn benen raakten.

Een ander slachtoffer, de 40-jarige Wilawan Thongtarm, liep brandwonden op aan hoofd en gezicht door de explosie. Het derde slachtoffer, de 61-jarige Puangmalai Kaewthong, stortte op de weg in elkaar terwijl hij op de vlucht was voor de vallende raket.

De Thaise pers wist te melden dat verzekeringsexperts van een verzekeringsmaatschappij de gemeenschap zouden bezoeken om de verliezen en compensatie in te schatten. De organisator van het Rocket Festival-evenement onthulde dat ze ook de slachtoffers zouden compenseren.

Een soortgelijk incident deed zich in mei voor in de Isaan-provincie Kalasin, toen een raket van 20 miljoen baht na de lancering in de lucht explodeerde. Gelukkig raakte er bij het ongeval niemand gewond.

Het is duidelijk dat het Rocket Festival, in het Thais bekend als Bun Bung Fai, inherente risico’s met zich meebrengt voor zowel deelnemers als omwonenden. Ondanks de mogelijke gevaren blijven de inwoners van de Isaan-provincies dit belangrijke festival in de zesde maand van elk jaar vieren.

Er wordt aangenomen dat het Rocket Festival zorgt voor een overvloedig regenseizoen, van vitaal belang voor de groei van gewassen en het daaropvolgende inkomen voor de lokale bevolking. Het festival dient ook als een gekoesterde gelegenheid voor gezinnen om zich te herenigen en samen quality time door te brengen in hun geboorteplaats.

Olleke Bolleke in de Isaan

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!