Kunstmatige intelligentie camera’s moeten helpen om de zebrapaden in Bangkok vrij te houden

BANGKOK:- Zodra een voertuig stopt bij het verkeerslicht op het kruispunt van Wong Sawang, klinkt er een luid alarm, gevolgd door een opgenomen aankondiging in het Thais: 

“Blokkeer het zebrapad alstublieft niet…..bedankt.” 

Het alarm en de aankondiging blijven te horen totdat alle automobilisten die wachten tot het rode licht groen wordt, hun voertuigen van het zebrapad verwijderen.

Dit is kunstmatige intelligentie (AI) in actie die door het Bangkok wordt gebruikt voor een maatschappelijk doel. In een poging om de veiligheid van voetgangers in de hoofdstad te verbeteren, heeft het stadsbestuur meerdere camera’s met sensoren geïnstalleerd op twee grote kruispunten in Bangkok: de kruispunten Wong Sawang en Arun Amarin.

De camera’s zijn niet alleen ontworpen om af te schrikken, maar ook om een ​​beeld van de dader en de dader vast te leggen, aldus khun Rapeepong Morakul, directeur  van de afdeling verkeerssystemen van het BMA.

“Het alarm en de waarschuwing zijn luid genoeg om chauffeurs die de regels overtreden in verlegenheid te brengen”, zei hij, waarmee hij zijn vertrouwen uitsprak dat de AI camera’s de verkeersovertredingen kunnen verminderen.

De beelden dienen voorlopig echter alleen als waarschuwing, aangezien de autoriteiten geen plannen hebben om overtreders te vervolgen die tijdens de testperiode door de AI-ondersteunde camera’s zijn betrapt, zei hij. Degenen die opzettelijk door rood licht rijden, worden echter vervolgd als ze door de camera’s worden betrapt.

Het project, geïnitieerd door de voormalige gouverneur van Bangkok, Aswin Kwanmuang, kwam eindelijk tot bloei nadat gouverneur Chadchart Sittipunt op 31 augustus vorig jaar een contract van 106 miljoen baht tekende met Samart Comtech Co. belangrijke kruispunten in de stad, zei Rapeepong.

Achttien andere locaties zullen worden uitgerust met dergelijke camera’s, waaronder Huai Khwang, Suan Ruen, Nida, Kan Kheha (Thi Din), Si Ayutthaya, Ratchawat, Ramkhamhaeng, Chao Khun Thahan, Ratchaprasong, Sala Daeng, Henri Dunant, Ratchayothin, Phang Muang kruispunten , Sakae Ngam, Pharam 9, Wang Doem, Bukkhalo en Tha Din Daeng.

Het installeren van de camera’s op elke locatie duurt ongeveer twee maanden, omdat de camera’s hoog genoeg moeten worden gemonteerd om een ​​overzicht in vogelvlucht te bieden. Het systeem zal doorontwikkeld worden zodat alle data van de camera’s gebruikt kunnen worden om de verkeerslichten eronder aan te sturen, zei hij.

Olleke Bolleke in Bangkok

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!