Thailand bereidt zich voor op protesten

BANGKOK:- De strijdkrachten en de Koninklijke Thaise politie hebben veiligheidsmaatregelen besproken voor het geval er onrust en geweld uitbreekt als khun Pita Limjaroenrat, partijleider van Move Forward, halverwege volgende maand niet tot premier van het land wordt gekozen, aldus militaire en politiebronnen.

De autoriteiten vrezen dat aanhangers van Move Forward en haar belangrijkste coalitiepartij, Pheu Thai, gewelddadige protesten zouden kunnen organiseren, tenzij de door Move Forward geleide coalitie van 313 wetgevers de steun krijgt van 63 senatoren of wetgevers van andere partijen om Pita te verbieden de volgende premier van Thailand te kiezen minister. 

De coalitie heeft nog 63 stemmen nodig van senatoren of parlementsleden, of een combinatie van beide, wanneer het Huis en de Senaat in gezamenlijke zitting bijeenkomen om de 30e premier van Thailand te kiezen.

Pita heeft een meerderheid van de 750 parlementsleden en senatoren nodig om tot premier te worden gekozen. De gezamenlijke bijeenkomst zal naar verwachting plaatsvinden op 13 juli, zo vice-premier Wissanu Krea-ngam tijdens een kabinetsvergadering weten.  

Volgens een koninklijk besluit zullen de 500 nieuw gekozen parlementsleden op 3 juli tijdens een staatsceremonie worden beëdigd. Huissecretaris Pornpit Phetcharoen zei zaterdag (24 juni 2023) dat het Huis van Afgevaardigden na de ceremonie van 3 juli zijn eerste zitting op 4 juli zal bijeenroepen om wetgevers in staat te stellen de spreker en twee plaatsvervangende sprekers te kiezen.

Na de verkiezing van de voorzitter van het parlement moet binnen 10 dagen een gezamenlijke zitting van de twee kamers worden gehouden om de premier te kiezen. 

Voorstanders van Pita blijven hopen op steun van senatoren.

Olleke Bolleke in Thailand

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!