ZIEKE HUIZEN WORDEN IN BANGKOK AANGEPAKT

0
114

~ZIEK OF ZIEKENHUIS?~

(of een ziek huis, dat kan natuurlijk ook)


BANGKOK:- Er is een project van start gegaan om te voorkomen dat Bangkokianen last krijgen van het ‘zieke gebouwen syndroom’ (SBS). SBS symptomen zijn hoofdpijn, misselijkheid, hoesten, niezen, jeuk, loopneus en pijnlijke ogen.

Dr Chanwit Wasantanarat van de Thai Health Promotion Foundation, is enthousiast: “dit is een nieuwe uitdaging voor ons om de gezondheid te bevorderen”.

Hoge flats verrijzen als paddestoelen uit de grond in de hoofdstad. Meer en meer mensen leven op hoge voet. De meesten hebben een drukke baan, met veel stress en weinig contact met de buren.

Er is een onderzoek gedaan onder flatbewoners. 95% van de ondervraagden zegt dat het feit dat de meeste mensen zich niet aan de regels houden een groot probleem is. 67% zegt dat ze niet weten wie er in de flat wonen, en hoopten dat de gebouwbeheerder dat voor zou zorgen.

Chanwit zegt dat zijn stichting samenwerkt met de gemeente en met ontwikkelaar LPN om een beter beheersmodel te ontwikkelen voor het beheer van gebouwen. Het is al uitgeprobeerd in vijf flats, waarin beheerders samenwerken met de bewoners.

“In ons model komen minder conflicten tussen de bewoners voor,” zegt LPN directeur Somsri Techakraisri. “Bewoners accepteren dit veel beter dan regels die van bovenaf opgelegd worden.” De gemeente zet dat het beheersplan, indien op grotere schaal toegepast, ook goed is voor gemeentes zoals Chiang Mai, Khon Kaen en Hat Yai.

Thai Visa

g