WORDT DE THAISE MONNIK UITGELEVERD? WAARSCHIJNLIJK NIET.

0
242

~HET MES SNIJDT AAN TWEE KANTEN~

(Alles heeft voor en nadelen)


BANGKOK:-  Kent u die van de frauderende monnik die terug moest onder politiebegeleiding naar Thailand? Nee? Olleke ook niet, want het is goed mogelijk dat Duitsland hem asiel verleent.De Duitse autoriteiten weigeren om de ex monnik over te dragen aan een Thais politieteam onder leiding van pol. gen. Chakthip Chaijinda. Die vlogen speciaal naar Frankfurt in de hoop terug te vliegen met de monnik.

De ex wordt nu bij zijn lekennaam genoemd, Chamnong Iam-intra, nadat de koning hem zijn titel had afgenomen. Zes andere hoge prelaten verloren ook hun titel. Chamnong was de laatste prelaat die gezocht wordt. Het bedrag dat onze leukebroeders verduisterden mag er wezen: 350 miljoen baht.

Op welke grond gaat Chamnong asiel aanvragen? Dat kan interessant worden. De Duitse regering verleent asiel aan mensen die beweren politieke vluchteling te zijn, of als ze vervolging in hun thuisland kunnen verwachten. Misdadigers proberen vaak naar een ander land te ontsnappen. als ze een dik strafblad hebben, betekend dat meestal een enkeltje terug.

Maar als de vluchtenden geen strafblad hebben is dat een compleet ander verhaal. Deze ex monnik en bekende Thaise politici worden meestal niet uitgeleverd. Tevens bemoeilijkt het om ze alsnog in Thailand te kunnen vervolgen.

Dat is op zich een goede zaak, als het slachtoffer inderdaad een slachtoffer is en een politiek proces of religieuze onderdrukking kan verwachten. Maar in veel te veel gevallen gaat het om doodgewone criminelen die gebruik maken van de mazen van de wet. Thaise politici die beschuldigd worden van corruptie maken daar gebruik van. Ze hebben de schatkist voor miljarden getild, en leven nu in luxe elders.

Gezien het feit dat Thailand een militaire regering heeft is de kans dat dhr. Chamnong wordt uitgeleverd minimaal. Hij hoeft alleen maar te zeggen dat hij politieke vervolging verwacht in Thailand. Het feit dat hij voor miljoenen heeft verduisterd zal voor de Duitse rechter een veel kleinere rol spelen dat de gevreesde politieke vervolging.

Informatie en bron:
Illustraties: ThaiVisa
Content: B. Botje in Thailand
Bron: The Nation