Home Featured WERELDWIJF JOSÉ OVER DE MOEILIJKSTE SPORT VAN THAILAND | DE GOEDE DOUANE-RIJ KIEZEN

WERELDWIJF JOSÉ OVER DE MOEILIJKSTE SPORT VAN THAILAND | DE GOEDE DOUANE-RIJ KIEZEN

5

~DE WET VAN MURPHY~

(Staat voor: als iets mis kan gaan, dan gaat het ook een keer mis)


THAILAND: Wereldwijf José geniet volop van haar verblijf in Thailand, maar glansrijk door de douanecontrole bij het vliegveld komen is iedere keer weer een heuse sport.

LAND VAN DE GLIMLACH
Zodra je verlost bent van je vlucht snelwandel je richting douane. Vriendelijk knikkend naar alle medepassagiers die je zachtjes een duwtje geeft als je ze inhaalt, want hoe eerder je bij de douane arriveert hoe sneller je in het land van de glimlach bent.

VISUM
Tip: zorg dat je het visumpapiertje dat je in het vliegtuig krijgt volledig hebt ingevuld. Voorkant, achterkant, arrival en departure. Stop het op de goeie plek in je paspoort, bij je foto. Ze zijn streng, geen grappen bij de douane hier.

BOEDHA-OVERLEVERING
Volgend doel: zonder Efteling-rij zo dicht mogelijk bij de betreffende beambte komen. Scrol met je ogen, kies de kortste rij en vanaf dan ben je overgeleverd aan de goden c.q. boeddha’s. Vijf beambten op een rij, maar zeven minuten later zijn het er ineens tien. Waar hebben ze zich vermeerderd? In ieder geval niet in onze rij.

GEBARENTAAL
Het schiet niet op. Er klopt van alles niet bij onze voorgangers én ze spreken geen Engels. Wat een gebarentaal vandaag, de Thai hebben al moeite met Engels, zet daar een Rus of Chinees tegenover: abracadabra in het kwadraat. Dus het duurt. Alle andere douanebeambten lijken veel soepeler om te gaan met de regeltjes. Daar gaat weer een stempeltje in de buurrij.

THAIS KOELBOXJE
Helaas niet bij ons, maar we komen langzaam dichterbij. Plots een onverwachte wending. Er wordt een koelboxje gepakt: loket 1 gaat sluiten. Het lijkt een Thaise besmetting, hoppa ook loket 2 en 3 sluiten. Wij hebben inmiddels de langste rij. Wanhopig kijken we om ons heen, maar ook 4 en 5 gooien het loketje dicht. Koelboxen mee naar huis, afgewerkt!

STRAK EN STRENG
Wisselen van rij is geen optie; een streng, strak in het pak mannetje bewaakt de slangenrij voor de nu lege loketjes. Armen over elkaar, schouders ophalend. Wij zuchten, maar niet te duidelijk; we zitten nog in een zwaar afhankelijke positie, en wachten dus. Het moge duidelijk zijn: wrong line.

ACTIE
Een kopje koffie met een mannetje eraan vast, gevolgd door nog een mannetje, loketje 1 en 2 zijn weer bemand, de computers, van die flinke grote dikke, die van vroeger, worden weer opgestart. En ja hoor daar gaat het Russisch stelletje weer. Visumpapiertje niet ingevuld, Engels niet verstaan, zucht.

RÖNTGENCHECK
Wanneer we uiteindelijk bij de bagageband komen, ligt er nog één paar koffers braaf te wachten. Bij de röntgencheck moet mijn koffer er – uiteraard – af. Verkeerde rij. Again. In mijn koffer zit kaas en broodmix van de Albert Heijn. De kaas is niet het probleem, maar die bruine zakken met Hollands poeder vinden ze verdacht. Er wordt even aan gesnoven, en dan mogen we eindelijk door. Volgende keer nemen we die andere rij. Smile, Thailand we zijn er weer!

Informatie en bron:
Foto: ANP Foto
Auteur: José Seegers
Lindanieuws.nl

5 REACTIES

Comments are closed.