WELRIEKEND NIEUWS ! THAISE AUTORITEITEN HUREN MENSEN MET EEN SCHERPE NEUS IN OM LUCHTJE TE RAPPORTEREN

1
356

~STANK VOOR DANK~

(Ondankbaar i.p.v. dankbaar)


BANGKOK:- De afdeling voor publieke verontreiniging van Thailand heeft vandaag 167 mensen als “Smell Assessors” aangenomen. Zij komen in een panel te zitten, welke de taak heeft om precies te zeggen wie en wat er stinkt, en of de geuren gevaarlijk kunnen zijn of alleen maar onwelriekend zijn.

Denk nu alstublieft niet, dat Olleke Bolleke weer uit zijn nek loopt te kletsen want dit stukje is naar waarheid geschreven ondanks het feit dat de maandag een dag is, dat weinig nieuws te scoren valt.

Maar hoe het ook zij, deze nieuwe professionele beoordelaars moeten verschillende geuren analyseren en deze rapporteren naar de afdeling Pollution Control (PCD). Ook moeten deze “geurvreters” vertellen wat voor gevolgen deze geuren kunnen veroorzaken en hoe de Thaise overheid deze te lijf moet gaan.

Khun Jatuporn Buruspat, de directeur-generaal van de PCD, die belast is met het aannemen van deze speurneuzen worden voor de aanname eerst in een panel geplaatst waarbij ze een reeks geuren te verwerken krijgen, wie de geuren een goede herkomst geeft, maakt kans om een officiële Thaise speurneus te worden
De walmpjes die deze personen over het algemeen moeten raden, zijn geuren van fabrieken waarbij de Thaise overheid het vermoeden heeft dat deze fabrieken vervuiling veroorzaken of daarmee in verband staan.

De PCD constateerde het afgelopen jaar een toename van ruim 40% vreemde opmerkelijke geuren, waarvan men aanneemt dat deze ook wel eens schadelijk kunnen zijn voor de volksgezondheid.

Overigens is het panel niet nieuw, het werd in 2010 al opgericht door het ministerie van natuurlijke hulpbronnen en milieu. De Thaise overheid speursneuzen zijn verantwoordelijk voor het rapporteren van stank van 23 soorten fabrieken.

Deze panelleden worden er op getraind om te bepalen hoe geconcentreerd bepaalde geuren kunnen zijn. Voor dat men zich een officiële Thaise speurneus mag noemen moeten de panelleden eerst testen afleggen en moeten dan vervolgens geregistreerd zijn bij de PCD of een soortgelijk agentschap, zo meldde Bangkok Post.

De meerderheid van de nieuwe panelisten, 100 van de 167, zijn al PCD-ambtenaren, of komen uit officiële of milieukantoren, een paar van universiteiten en een paar andere van particuliere bedrijven.

De leden zullen monsters moeten analyseren die verzameld zijn bij verdachte verontreinigingsgebieden. Elke geur moet worden door zes beoordelaars geroken worden die 600 Bath per snuifje krijgen. Ze mogen niet meer dan drie monsters per sessie ruiken, zei Khun Jatuporn

De beoordelaars van vorig jaar staken hun neus in meer dan 30 geur klachtzaken. De panelleden krijgen ook een speciale training over de geurtjes die op boerderijen te vinden zijn.

Informatie en bron:
Foto’s: Edward Musiak/Flickr
Tekst: Olleke Bolleke
Bron: Bangkok Post

 

g

1 REACTIE

Comments are closed.