Home Thailand Bangkok WÉÉR EEN DRIJVENDE MARKT IN BANGKOK ERBIJ, ALSOF ER NIET GENOEG ZIJN?

WÉÉR EEN DRIJVENDE MARKT IN BANGKOK ERBIJ, ALSOF ER NIET GENOEG ZIJN?

0
WÉÉR EEN DRIJVENDE MARKT IN BANGKOK ERBIJ, ALSOF ER NIET GENOEG ZIJN?

~TE VEEL PANNEN OP HET VUUR~

(Te veel werk aannemen, zodat je in moeilijkheden komt)


BANGKOK:- weliswaar een nep drijvende markt, voorgesteld om te gaan draaien in een kanaal achter de bekende Or Tor Kor markt wordt de volgende mislukking in een lange lijn van drijvende markten in en rondom de stad.Een nieuwe namaak drijvende markt wordt opgezet in Klong Bang Sue in het district Chatuchak. Het idee komt van paarse broeken die een drijvende markt wilden bouwen om meer toeristen aan te trekken, nadat CNN de Or Tor kor markt als een van de meest bezochte markten had omschreven, iets dat je moet zien als je naar Thailand gaat. Dus dachten ze, laten we die markt verlevendigen met een drijvende markt.

Niet dus. Toeristen gaan naar de Or Kor Tor markt omdat ze dingen willen kopen. Als ze echt naar een drijvende markt willen, dan gaan ze naar een ‘echte’ drijvende markt, zoals Damnoen Saduak. Echt tussen haakjes, want die is net zo echt als de kaasmarkt in Alkmaar.

Drijvende markten en vlooienmarkten zijn eigenlijk hetzelfde. Vroeger, lang geleden inmiddels, levenden de Thais langs het water. Er waren weinig wegen, die waren slecht. De manier van vervoer was via het water. Kooplieden boden hun waren aan vanuit de boot.

In die tijd waren er twee types markten: te land, op vaste plaatsen en tijden. Mensen reisden daar naar toe, vaak per boot. Ze kochten en verkochten wat ze nodig hadden. het andere type was drijvend. Die werden ook op vaste tijden en plaatsen gehouden, te water. Mensen peddelden naar de markt, ook om goederen te kopen en te verkopen.

70 jaar geleden was de Wat Sai drijvende markt in Klong Bang Khunthian de meest bekende. die markt kon enkel per boot bereikt worden. Bang Khunthian stond vol met boomgaarden. Later werd het gebied ontwikkeld, en werden er huizen gebouwd. In Bangkok werden kanalen vervangen door wegen, en dat betekende het einde van de Wat Sai drijvende markt.

Verder weg was een andere bekende drijvende markt in Samut Songkhram en Damnoen Saduak in Ratchaburi provincie. Die gebieden waren toen ruraal, en produceerde groenten en fruit.

De drijvende markt in Klong Amphawa was een grote, waar kooplieden hun waren aanboden. Er kwamen ook boten uit andere districten en provincies om zaken zoals zout, vis en steenkool aan te bieden. En uiteraard eten, vers bereid in de boot terwijl u drijft.

Hoe en waar een drijvende markt werd gehouden hing van allerlei omstandigheden af. Zo’n markt mocht niet te ver van de klanten gehouden worden. Anders zouden die er niet naar toe gaan. Marktdagen werden gehouden volgens de maankalender. Elke drijvende markt duurde een week, om de kooplui gelegenheid te geven al hun waren te verkopen. Meestal begonnen de markten rond het ochtendgloren, en eindigden rond 9-10 uur. Niet omdat het dan koffietijd is, maar om de hitte van de middag te vermijden.

Zo werkten drijvende markten in het verleden. Dat veranderde toen de TOT (Thaise VVV) marktdagen wilde in het weekeinde om meer toeristen te trekken. Dat veranderde het lokale marktschema. Damnoen Saduak, Klong Amphawa en de Tha Kha drijvende markten worden nu allemaal (ook) in het weekeinde gedaan.

De markt van Damnoen Saduak werd uitgebreid naar 3 locaties omdat het wereldberoemd werd en veel te druk. Een dak werd gebouwd, zodat de markt de hele dag door gehouden kon worden. Al die veranderingen hadden één doel: meer toeristen aantrekken.

Slimmeriken kregen het idee om meer drijvende markten te houden en te bouwen, om toeristen te trekken. Ook daar waar ze nooit gehouden werden. Men investeerde in een grote vijver, en voilà: een nieuwe drijvende markt! Ayutthaya staat er vol mee. Handelaren wordt gevraagd om traditionele kleding te dragen, en een bamboe hoed, alsof ze toneelspelers zijn – en dat zijn ze eigenlijk ook.

Al die markten zijn namaak markten. En als er teveel van zijn, dan verdwijnen ze. Het zijn tenslotte commerciële ondernemingen. Als de klanten wegblijven, doen de handelaren dat ook.

De nieuwe drijvende markt in de buurt van de Or Tor Kor markt gaat drijven in Klong Bang Sue, een van Bangkok’s smerigste kanalen. De opzet is zoals alle anderen: verkopers varen rond in bootjes. Er zijn looppaden langs het water zodat toeristen souvenirs kunnen kopen. En dan maar hopen (en bidden) dat een bekende zender zoals CNN er reclame voor gaat maken… En als dat niet gebeurt? Dan is die markt volgend jaar weer foetsie.

Foutje gezien? Mail mij, ik zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron:
Illustraties: Bangkok Post
Content: B. Botje in Bangkok
Bron: https://www.bangkokpost.com/travel/in-thailand/1595006?refer=http%3A%2F%2Fm.facebook.com