WAAROM IS THAISE KLEEFRIJST EIGELIJK OPEENS ZO DUUR?

0
246

~DE KLEEFRIJST WORDT DUUR BETAALD~

(Vrij naar: op Hoop van Zegen)


BANGKOK:- Kleefrijst, een goedkoop volksvoedsel, is nogal duur geworden. De prijs is nu Bt. 20.000 per ton, een jaar geleden was dat Bt. 10.000.

De prijs is omhoog gegaan, omdat er een tekort is aan akkerland omdat boeren liever Hom Lai rijst verbouwen. Verder was de droogte oorzaak van een veel kleinere oogst.

Daardoor was de oogst slechts 6,45 miljoen ton, de kleinste oogst in 3 jaar. Verkopers verhoogden hun prijzen, waarop het ministerie van economische zaken maatregelen trof om hamsteren en woekerprijzen te voorkomen.

Kleefrijst is een van de belangrijkste en meest populaire voedingsmiddelen in Thailand. De witte rijst korrel, die glanzend en plakkerig wordt als het gestoomd wordt combineert goed met andere Thaise gerechten, en als nagerecht met kokosmelk.

De laatste jaren staat kleefrijst in de schaduw achter Hom Mali rijst, die duurder is. Dat komt omdat Hom Mali grotendeels voor de export wordt verbouwd, en kleefrijst voor de Thaise markt.

Verleden jaar bracht een ton Hom Mali rijst Bt. 14.000 per ton op. Kleefrijst deed Bt. 10.000 per ton. Daarom schakelden veel boeren over van het verbouwen van kleefrijst naar Hom Mali. Op dit moment wordt er kleefrijst verbouwt op 16 miljoen rai akkerland. 8 jaar gelden was dat 18 miljoen rai. De enorme droogste verergerd het tekort aan kleefrijst in de noordelijke en vooral de noordoostelijke regio’s.

De prijs van kleefrijst is daarom met sprongen gestegen. Eerste kwaliteit ging van Bt. 11.000 per ton naar Bt. 14.000 per ton en is nu Bt. 16.000 per ton. Sommige varianten gaan zelfs voor Bt. 20.000 per ton.

Handelaren worden er van beschuldigd te hamsteren of de prijs op te drijven ten koste van Thaise consumenten die het als dagelijks eten eten. De kiloprijs is omhoog gegaan van Bt. 30 de kilo naar Bt. 50.

Het ministerie van economische zaken heeft daarom maatregelen genomen om hamsteren te voorkomen en ook smokkel. Sommige handelaren importeren kleefrijst uit het buitenland waar het voor Bt. 25 per kilo te koop is.

Voorlopig is de verwachting dat de kleefrijst prijzen omhoog gaan of stabiel blijven tot oktober, dan komt er een nieuwe oogst op de markt.

Foutje gezien? Mail mij, ik zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron
Illustraties: Thai PBS
Content: B. Botje in Thailand
Bron: Thai PBS World