VOETBALLERTJES KUNNEN NOG MAANDEN VAST ZITTEN

1
387

~ERGENS GEEN HOUVAST AAN HEBBEN~

(er weinig mee kunnen doen)


CHIANG RAI:- Een hoge ambtenaar maakte gisteren bekend dat er slecht weer voorspeld is. De redders worden daarom gedwongen extra haast te maken om de twaalf voetballertjes en hun coach uit te grot te halen.De dertien zijn in redelijk goede gezondheid, en krijgen extra proteïnes om aan te sterken. Ze werden maandag ontdekt na een enorme reddingsoperatie met steun van uit de gehele wereld.

Biza minister Anupong Paojinda zei dat het goed mogelijk is dat de jongens zelf naar buiten moeten duiken met behulp van duikapparatuur voor het weer verslechterd. De kinderen moeten dan via de zelfde moeilijke weg naar buiten die de grot duikers gebruikt hebben om er in te komen.

Inspanningen om de grot begaanbaar te pompen gaan onverminderd door, zegt Anupong. Maar het is duidelijk dat sommige delen van de grot niet droog of doorwaadbaar gepompt kunnen worden. Om uit de grot te komen is het mogelijk dat de jongens gebruik moeten maken van duikapparatuur onder begeleiding van ervaren grotduikers. Als er iets verkeerd gaat, gaf de de minister toe, kan dat rampzalig zijn

“Duiken is niet eenvoudig. Voor mensen die nog nooit gedoken hebben is het erg moeilijk. het is heel anders dan leren duiken in een zwembad. In de grot zijn lange nauwe doorgangen die vol water staan. Als er in het midden van zo’n gang wat gebeurd verkeren de kinderen in levensgevaar.”

De gouverneur van Chiang Rai Naronsak Osatanakorn zegt dat de gezondheid van de jongens en de coach gecontroleerd is, en goed genoeg bevonden.

Grot experts zeggen dat het eenvoudiger en veel veiliger is om de kinderen te laten zitten waar ze nu zitten, en te wachten op beter weer. Zij achten het risico van verdrinken onderweg naar de vrijheid veel te groot. Maar dat betekend dat de jongens daar nog maanden moeten zitten, want het regenseizoen duurt meestal tot eind oktober.

Informatie en bron:
Illustraties: Khaosod
Content: B. Botje in Thailand
Bron: Khaosod

1 REACTIE

 1. Nu maar hopen dat de noodzaak om alle kinderen op school zwemles te geven heel duidelijk is geworden.
  Ook wij waren dagelijks bezig met die 13 kinderen en hielden het ook niet droog toen ze gered waren.
  Alleen komt nu het probleem aan de orde ze er uit te krijgen.
  Als ze niet kunnen zwemmen, zullen ze ook veel sneller in paniek raken als ze met duik-hulp gered moeten worden.
  Dus kom thaise regering.
  Maak een order van het verplicht moeten leren zwemmen vanaf 4 jaar denk ik, zodat ook op jaarbasis deze verdrinkingen drastisch verminderen.
  Heel veel succes de duikers toegewenst.

  LOUISE

Comments are closed.