VLAAMS STEL BEROOFD DOOR DE THAISE POLITIE

56
686

~EEN PECHVOGEL~

(Iemand die steeds tegenslag heeft)


BANGKOK:- Maxime (28) en Noël (28) uit het Belgische Hove waren de afgelopen weken op de reis van hun leven in Thailand. Na het huwelijksaanzoek van Noël – ze zei ja! – kon er helemaal niks meer stuk. Tot de voorlaatste dag van de reis. Het koppel werd brutaal van straat geplukt door agenten en mocht pas vertrekken wanneer het met geld over de brug kwam.

Een rugzakreis in Thailand, vertrekken vanuit hoofdstad Bangkok richting diepe jungles, verlaten eilanden, adembenemende watervallen én met een succesvol huwelijksaanzoek. De vakantie van Maxime Kempeneer en Noël Borgs uit Hove, beiden 28 jaar, was naar eigen zeggen een ware droom. ,,Tot afgelopen donderdag”, vertelt Maxime.

,,Wat we toen hebben meegemaakt was zo afschuwelijk dat we het echt kwijt moeten. We dachten op de dag voor ons vertrek nog een laatste keer te genieten van de gezellige kleurrijke straatjes met z’n oneindige geuren en verrukkelijke gerechten. Op een kruispunt stopte er opeens een agent op een scooter voor mijn vriend Noël en werd hij omsingeld door andere agenten. Ze trokken al onze spullen van ons af en gebaarden dat we mee moesten komen. Voor we goed wisten wat er aan het gebeuren was, sleurden ze ons in een taxi en werden we als criminelen geëscorteerd tot aan het politiebureau.”

Corruptie

,,Daar werden we in een donkere kamer gepropt met zeven politiemannen. Eén van hen trok de gouden ketting, die ik lang geleden van mijn moeder had gekregen, van mijn hals waardoor ik in tranen uitbarstte. Ze dreigden ons drie dagen in de gevangenis te stoppen, tenzij we ze zouden betalen. Eén van de agenten keek iets te lang naar mijn lichaam terwijl hij het bedrag van veertigduizend baht (duizend euro) op een papiertje schreef en voor onze neus schoof.”

,,We probeerden hen duidelijk te maken dat wij zoveel geld niet hebben, maar ze geloofden ons niet. Wel een uur lang probeerden ze ons onder druk te zetten in die zweterige kamer maar ze konden ons niet breken. Uiteindelijk werden de agenten het beu en konden ze enkel ons cashgeld bemachtigen (zo’n honderd euro). Toen ik loog dat de gouden ketting van mijn moeder geen echt goud is, gooide ze die ons gelukkig ook nog toe. We zijn die dag beroofd geweest op straat. Niet door de arme bevolking of crimineel. Maar door de politie van Bangkok”, betreurt Maxime.

,,Het was echt een verschrikkelijke ervaring, maar we laten onze reis daardoor niet vergallen”, benadrukt de Belgische. ,,We blijven positief en denken enkel aan alle goede dingen van onze reis, en dat waren er veel.”

Klacht

Maxime en Noël komen vandaag terug thuis en plannen om klacht neer te leggen. De Belgische ambassade in Thailand was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. Ook het Ministerie van Buitenlandse Zaken had nog geen antwoord. In het algemeen reisadvies voor Thailand is te lezen dat toeristen er relatief veilig zijn.

,,Toch doen er zich regelmatig incidenten voor zoals handtassenroof en kredietkaartenbedrog. Ook waakzaamheid voor oplichterij met lokale reisbureaus, edelstenen, namaakproducten en producten van beschermde diersoorten is aangeraden.”

Over corrupte politie wordt nergens gesproken. Mogelijk gaat het om nepagenten.

Bron: Algemeen Dagblad

56 REACTIES

 1. Wat leren ze tegenwoordig op school? Als er iets gebeurt wat niet klopt in Uw ogen stapt U eenmaal thuis naar de krant, NEE niet naar Politie buro of Ambassade als U in het buitenland bent.

 2. Ik heb al gereageerd op het rare verhaal en de dame in kwestie heet al wat laten ontvallen over het voorval nl. dat er een E-sigaret in het spel was. Daar staat tot max. 5 jaar straf op. Hoogstwaarschijnlijk zijn de gemoederen wat op gelopen tijdens de aanhouding. We weten allemaal dat over het algemeen gesproken de Thaise Politie nooit meteen zeer aggressief is. Dat kan wel gebeuren na een “verhitte discussie”.

 3. Haha… tja…2 weken geleden is er ene opgepakt vanwege een E Sigaret. Is verboden in Thailand, en het meebrengen staat gelijk aan het binnensmokkelen. Dus, zo onschuldig is het allemaal niet geweest.

 4. Als men de helm opzet, het juiste rijbewijs op zak heeft en de verkeersregels respekteert, dan verdient de politie niets aan “de farang” beste Jaques Jacques Balk. En wat dit artikel betreft staat nergens dat ze op een scooter onderweg waren maar door een agent op een scooter aangehouden

 5. als je het zelf wilt zien?
  ga eens een uurtje bij de dolfijnen staan als ze er weer staan te controleren.
  turf dan maar eens hoeveel thaien (zelfs zonder helm) door mogen/aangehouden worden.
  en de felang (ook chinezen/koreanen)
  je zal verbaasd zijn!

  • Wordt er nooit “uitgepikt”. Ze weten waar ik woon dat alles goed geregeld is. In Pattaya zal de ervaring van de politie anders zijn! Dus wordt je gecontroleerd.

  • Het is zelfs zo dat, als je “er uitgepikt” word en een boete krijgt, omdat je zonder helm of rijbewijs bent gereden, uw ticket maakt dat de rest van de dag zonder helm of rijbewijs kan verder gereden worden. Dat zie ik in Europa nog niet gebeuren. Dat er in de grote toeristen centra meer gecontroleerd word is gewoon door het feit dat er daar meer toeristen zijn, en dat ze goed weten dat er veel van deze toeristen geen geldig rijbewijs op zak hebben. Ze hebben thuis nog nooit moped gereden of hoogstens een 49cc, komen hier aan en hangen de grote jan uit op scooters van 125cc tot grote bikes om te gaan toeren.

 6. Uitgepikt of niet, als men met alles in orde is krijgt men geen ticket. Ik denk dat u met “felang” echter “farang” bedoeld, wel, ik ben er zo een, woon hier en rij met motobike meer dan 25.000 km per jaar, dwars door Thailand…. zonder te moeten betalen als ik in orde ben.

 7. Haar comment op de page van HLN
  Maxime Ansuzanne
  Lieve mensen, wat kwetsten deze reacties mij enorm we zijn helemaal geen mediageil koppel ! We werden tegengehouden na maand zalig rondreizen met de rugzak in thailand we hebben bij verschillende locals geslapen etc. Het ging om de electronische sigaret van noel…. wij hebben die overal gebruikt en wisten niet dat hier vijf jaar gevangenisstraf opstond… aub oordeel niet zo gemeen over ons wij houden van thailand in hart en nieren… maar wat er is gebeurt was echt gruwelijk …. ik heb blauwe plekken van het meevoeren was doodsbang… oordeel niet als je ons niet kent, wij zouden onze laatste stuiver weggeven aan de arme thai op straat en zijn gewoon twee verliefde correcte toeristen die ons inzetten voor de dieren .. en alles werd afgenomen ook onze gsm’s dus bellen naar toeristenbureau of ambasade was toen geen optie. Ook zochten ze ons op op facebook met onze paspoorten maar al een geluk waren dat niet onze namen. Uren onderhandeling en dreiging …. waarom zouden we zoiets verzinnen we willen gewoon andere toeristen behoeden voor de e – sigaret. Mijn ketting was verstopt ondee mijn schrale sportoutfit en flipfloppers we zagen er allesbehalve rijk uit. Maxime wees aub niet zo gemeen.
  En het was echte politie … jammer genoeg x x x x maar we blijven naar onze vrienden in thailand gaan en vooral blijven reizen pas gewoon op geen e sigaret meenemen x

 8. Alom bekend. Er wordt zelfs op diverse sites voor gewaarschuwd.
  Offenders could face five years jail or a fine of four times the value of the goods or both jail and fine.

  The maximum Five year sentence is linked to the import/export ban, meaning that if you are in possession of a vape device you broke the law.

  Customs Act Section 20 is basically about being able to be arrested without an arrest warrant if you are breaking the law
  Customs Act Section 27 states basic tax evasion, import duty stuff where the maximum 5 year sentence is from.

  This law has been on the statute since December 2014.

 9. Tja, hadden ze in het eerste artikel ook mogen zeggen van die E-Sigaret.
  Dan was de zaak al snel duidelijk geweest. Dat ze nu veilig naar huis kunnen komen
  is omdat ze het konden betalen, anders zaten ze nu in de cel, “Noel” in ieder geval.

 10. Als het gewoon het bezit van een e-cigaret was èn als het echte politie was, vind ik het wel niet normaal dat politie op dergelijke brutale manier reageert. Weet iedere gewone toerist die de eerste keer naar Thailand gaat dat je zoiets niet mag gebruiken? Drugs ja, dat is duidelijk, maar een simpele e-cigaret? Denk het niet. Maar wellicht hebben ze meteen fel gereageerd en tegen Thai gezag werkt zoiets als olie op het vuur.
  Raar verhaal toch wel, en stomme wet.

Comments are closed.