Home Algemeen ViDeO | SNELWEG NAAR DE HEL: HOE JOHAN VAN LAARHOVEN IN DE THAISE BAJES BELANDDE

ViDeO | SNELWEG NAAR DE HEL: HOE JOHAN VAN LAARHOVEN IN DE THAISE BAJES BELANDDE

0
ViDeO | SNELWEG NAAR DE HEL: HOE JOHAN VAN LAARHOVEN IN DE THAISE BAJES BELANDDE

~BETER TEN HALVE GEKEERD DAN TEN HELE GEDWAALD~

(Je kan beter iets voortijdig stoppen dan doorgaan tot het helemaal verkeerd gaat)


TILBURG:- Precies vier jaar zit Tilburger Johan van Laarhoven (57) nu gevangen in Thailand. De ‘Hel van Bangkok’, noemt hij het. De Nederlandse justitie, tuk om de coffeeshopbaas aan te klagen voor belastingontduiking, speelde een dubieuze rol in de aanloop naar zijn arrestatie.

Een reconstructie.
Liefst negen microfoons steken in de lucht als een Thaise politiecommissaris op 23 juli 2014 vertelt over de actie waaraan hij zojuist leiding heeft gegeven. Op het terrein van The Phoenix Golf Course in badplaats Pattaya hebben zijn manschappen ’s morgens Johan van Laarhoven en zijn Thaise vrouw Tukta gearresteerd, die daar samen met hun twee jonge kinderen in een mooie villa wonen. De Thaise media zijn massaal aanwezig bij de inval, sommige tv-zenders zenden de politieactie rechtstreeks uit. Thaise kranten en nieuwssites noemen Van Laarhoven, oprichter van coffeeshopketen The Grass Company, een ‘Dutch drug gang leader’ (leider van een Nederlandse drugsbende) en een ‘Dutch dopedealer’ (Nederlandse drugsdealer).

Op de tv-beelden is te zien hoe Van Laarhoven bedremmeld voor zich uitkijkt. Zittend op de bank ziet hij gelaten toe hoe rechercheurs zijn villa overhoop halen. Zijn vrouw Tukta zit op de trap, al even beduusd.

De voormalige woning van Van Laarhoven in de Thaise kustplaats Pattaya. De woning is inmiddels toegevallen aan de Thaise staat.

Witwassen
Maandag is het exact vier jaar geleden dat de Tilburger en zijn vrouw in de boeien werden geslagen. In 2015 kreeg Van Laarhoven 103 jaar cel voor het witwassen van het geld dat hij met zijn vier coffeeshops (twee in Tilburg, twee in Den Bosch) heeft verdiend. Zijn vrouw kreeg 12 jaar. Twee jaar later werden hun straffen in hoger beroep teruggebracht tot 75 jaar en 7 jaar en vier maanden. Van de 75 jaar moet Van Laarhoven er effectief 20 uitzitten.

Van Laarhoven en zijn vrouw zijn verbouwereerd als de Thaise politie op 23 juli 2014 hun villa binnenvalt. Maar aan de actie is veelvuldig overleg voorafgegaan met justitie in Nederland, zo zal hem later duidelijk worden. Op het moment van de inval zitten vier Brabantse politiemannen in één van de vele restaurants op het terrein van de golfbaan, wachtend op de bevindingen van hun Thaise collega’s.

Thaise politiemensen buigen zich over de spullen die zijn gevonden bij de inval in de woning van Johan van Laarhoven © BD

De coffeeshops van The Grass Company komen in 2011 onder de loep van politie en justitie te liggen door een anonieme tip. In de kelderruimte van een kantoorpand aan de Valkenjachtstraat in Tilburg zou The Grass Company een geheime opslagplaats hebben voor de soft drugs. Bovendien zouden er regelmatig Thaise vrouwen werken die joints rollen en cannabis verpakken in doosjes. Officier van justitie Lucas van Delft neemt de leiding van het onderzoek op zich. Bij hem rijst het vermoeden dat The Grass Company sjoemelt met de boekhouding en via een ingewikkelde vennootschappenstructuur miljoenen euro’s wegsluist naar het buitenland. Een voormalige inkoper van de coffeeshopketen heeft tegenover justitie verklaard dat The Grass Company bewust te hoge inkoopprijzen opvoert in de boekhouding en zo minder belasting hoeft af te dragen aan de Staat.

Powerpointpresentatie
De 57-jarige Johan van Laarhoven woont sinds 2008 in Thailand. In 2011 verkoopt hij al zijn aandelen in de coffeeshops en bijbehorende rechtspersonen. Maar het Openbaar Ministerie denkt dat hij achter de schermen nog steeds de dienst uitmaakt. In 2012 belt officier van justitie Van Delft met politieman Ben Olde Engberink, die als liaison officer in Bangkok het schakelpunt is tussen justitie in Nederland en de Thaise autoriteiten. Olde Engberink moet achterhalen of het mogelijk is om beslag te leggen op het vermogen en het onroerend goed dat Van Laarhoven in Thailand heeft verworven.

Olde Engberink regelt een ontmoeting tussen een Nederlandse delegatie van justitie en de Thaise politie. In november 2013 doen de rechercheurs Toon van Weerelt en Eric van Otterlo aan de hand van een powerpointpresentatie de Thai uit de doeken waar ze Johan van Laarhoven van verdenken. Ook officier van justitie Van Delft is aanwezig in Bangkok. In een getuigenverhoor bij de Haagse rechtbank zal hij later toegeven dat het ‘vrij lastig’ is om de Thai uit te leggen dat coffeeshops in Nederland soft drugs mogen verkopen en werken met een vergunning van de gemeente. De bepaling dat coffeeshops maximaal 500 gram cannabis in huis mogen hebben en dat de voorraad diverse keren per dag mag worden aangevuld, komt ook ter sprake.

Lees verder bij de bron: https://www.ed.nl/brabant/highway-to-hell-hoe-johan-van-laarhoven-in-de-thaise-bajes-belandde~aab372ad/