VIDEO | DE KLUIZENAAR RUESEE ฤาษี MET DE HELENDE KRACHTEN

0
677

~WIE DAT GELOOFT, KRIJGT VAN MIJ EEN FIETS MET EEN GOUDEN FIETSBEL~

(Totaal ongeloofwaardig)


THAILAND:- Een Ruesee is een kluizenaar ‘heremiet’ en een wijs figuur in de Ramakien en andere Thaise volksverhalen die beschikt over speciale magische krachten, zeg maar Dokter Heremiet. Hij leeft gewoonlijk als een kluizenaar in een grot en wordt voorgesteld met een witte baard en in een tijgervel.

Hij wordt vaak in verband gebracht met de hindoegod Vishnoe en idem voorgesteld met meerdere armen en hoofden en met sommige van diens attributen, alsook als reusi nah seua, met het lichaam van een man en de kop van een tijger, verwijzend naar Vishnoe’s vierde avatara Narasingha.

Ruesee is een woord die slechts enkele ingewijden kennen. Het is de benaming van een oude cultus van woudmagiërs in de diepe wouden van het prachtige Thailand. In oude literatuur, folklore, liederen en legendes zijn de Ruesee alom vertegenwoordigd. Het zijn bijna vergeten relikwieën uit de pre-Boeddhistische, Hindi en Animistische tijden. Hoewel enkel nog tastbaar in sprookjes en mythes zijn vele Thai nog overtuigd dat ze bestaan, onzichtbaar en teruggetrokken in het woud.

Francis Wilmer die leeft en woont in de bergen van het Noordelijke Thailand ging een samenwerking aan met een Thaise filmmaker om een documentaire te maken over het onderwerp. In de research kregen ze hulp van de Universiteit van Chiang Mai, waar professor Somchot Ong-Sakul kon bevestigen dat de Ruesee de bekende steden van Chiang Mai en Lamphun gesticht werden door deze mysterieuze magiërs.

In het oude koninkrijk der legenden: Lanna in het uiterste noorden van Thailand waren de Ruesees gezien als monniken en waren ze gerespecteerd door arm en rijk. Probleem is dat de professor zijn overtuiging niet kon staven door boeken of studies. Een eeuw geleden werd begonnen met het wissen van de Ruesee uit de geschiedenis. Het Boeddhisme van Theravada begon vaste voet te krijgen in de regio en oude religies werden bewust gewist uit het dagelijkse leven en uit de opvoeding. Slechts hier en daar werden historische stukken bewaard en konden enkel ingekeken woirden mits toestemming van de Boeddhistische autoriteiten, vandaag zijn bijna alle Thaise vergeten wie of wat de Ruesee waren.Wilmer had geen illusies bij de aanvang van zijn zoektocht, hij zou geen Ruesee vinden. Volgens zijn bronnen leven ze diep in het woud en mijden angstvallig alle contact met de moderne wereld. Oude Thaise herhaalden dat indien ze gevonden willen worden, ze naar jou toekomen, maar nooit andersom.Naast de overduidelijke fascinatie en een historisch respect is er ook duidelijk angst voor de Ruesee. Ze worden omschreven als machtig en zeer gevaarlijk. Woorden zoals beheksing en vloek kwamen regelmatig ter sprake. Anderen lachen het weg als sprookjes.

Na heel wat omzwervingen in de Thaise jungle zijn de filmmakers niet zeker of ze hun doel dicht naderen, laat staan dat ze zeker zijn dat de Ruesee nog bestaan of ooit hebben bestaan. Ze hebben wel contact gehad met enkele vreemde snuiters waarvan ze geen idee hebben of die iets te maken hebben met de cultus of niet. De geheimzinnigheid die over het onderwerp hangt lijkt te zijn overgegaan naar de filmmakers zelf die raadselachtig doen over hun documentaire die nu in productie is en zal afgewerkt zijn eind 2016. Zal deze documentaire baanbrekend zijn of leeft de ideologie van de Ruesee verder in clandestiniteit?

Informatie en bron:
Foto’s: Francis Wilmer.
Auteur: Thalmaray
Bron: Thalmaray