VERA BERGKAMP VAN D66 VINDT DAT MINISTER GRAPPERHAUS MEER MOET DOEN VOOR JOHAN VAN LAARHOVEN

0
420

~ZICH MET EEN JANTJE VAN LEIDEN AFMAKEN~

(Onzorgvuldig zijn en weinig aandacht aan het werk besteden)


TILBURG:- D66-Kamerlid Vera Bergkamp vindt dat minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid meer moet doen om Tilburger Johan van Laarhoven en zijn Thaise vrouw naar Nederland te halen. In een reactie op het kritische rapport van De Nationale Ombudsman maakte Grapperhaus gisteren in een brief aan de Tweede Kamer kenbaar dat hij vooralsnog niet in actie komt.

,,Maar het is de verantwoordelijkheid van de minister om de impasse die er nu is te doorbreken”, zegt Bergkamp, die zich al jaren druk maakt over het lot van de nu bijna vijf jaar gevangenzittende coffeeshophouder Van Laarhoven. ..Gezien het rapport van De Nationale Ombudsman had ik ook iets meer verwacht van de minister”, aldus Bergkamp. ,,De brief aan de Tweede Kamer is weinig actiegericht.

Het is goed dat de minister zegt dat hij lessen wil trekken uit het rapport van de Ombudsman, maar het is de vraag wat Johan van Laarhoven daar mee opschiet. En bovendien mogen we niet te lichtzinnig omgaan met wat de Ombudsman heeft geschreven. De minister kan al best gaan proberen om langs diplomatieke weg wat voor elkaar te krijgen.”

DEBAT IN DE TWEEDE KAMER
Onmiddellijk nadat de Nationale Ombudsman in maart zijn rapport  over de kwestie-Van Laarhoven naar buiten bracht, vroeg Bergkamp een debat in de Tweede Kamer aan. Uiteindelijk kreeg ze daar een meerderheid voor, maar het debat moest wachten op een brief van de minister. Nu die er ligt, kan het debat er komen, al is het nog de vraag wanneer.

In zijn brief aan de Tweede Kamer stelde Grapperhaus dat Nederland pas om uitlevering van Van Laarhoven kan vragen als de Hoge Raad in Thailand zich heeft uitgesproken over het cassatieverzoek van het Thaise Openbaar Ministerie. Dat cassatieverzoek kwam er nadat de straf voor Van Laarhoven in hoger beroep was teruggebracht van 103 naar 75 jaar. De 58-jarige Tilburger moet daarvan zeker 20 jaar uitzitten. De straf voor zijn Thaise vrouw werd in hoger beroep teruggebracht naar 12 jaar.

Van Laarhoven en zijn vrouw werden in Thailand opgepakt nadat de Nederlandse justitie herhaaldelijk in Bangkok had aangeklopt voor hulp bij het eigen strafrechtelijk onderzoek naar belastingontduiking van The Grass Company,  de succesvolle Brabantse coffeeshopketen die door de Tilburger uit de grond werd gestampt.

Sidney Smeets, een van de advocaten van Van Laarhoven, stelde gisteren dat de minister wegloopt voor zijn verantwoordelijkheid. ’Als de minister blijft struisvogelen en wegkijken’, spannen de advocaten wellicht opnieuw een kort geding aan tegen de staat, zo liet Smeets noteren. Ook Frans van Laarhoven, broer van Johan, toonde zich ‘zwaar teleurgesteld’  over de brief van de minister.

Foutje gezien? Mail mij, ik zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron
Illustraties: ANP
Content: Renee van der Lee BD
Bron: Ad.nl