VEEL THAIS MAKEN ER EEN EIND AAN, AANTAL ZELFMOORDEN ONGEKEND HOOG!

0
440

~NIET IN DE WIEG GESMOORD~

(Niet van bij de opkomst vernietigd – al oud)


BANGKOK:- Een man werd dood aangetroffen in zijn auto, daags nadat een bekend model van een gebouw gesprongen is. Twee zelfmoorden, wereldwijd wordt opgeroepen om meer aandacht aan zelfmoord te geven.Setthayus Apisatthapitak, 38, werd gevonden in zijn pickup met een brandend kolenfornuisje. Zijn familie zegt dat hij zich ernstig zorgen maakte over slechte zaken en schulden. Het model Kanyakorn Supakarnkacharoen dronk vergif en sprong van haar balkon. een vriend zegt dat ze al jaren depressief was.

De twee zijn een paar van de tienduizenden Thais die jaarlijks proberen een eind aan hun leven te maken. Het is vandaag Wereld Zelfmoordpreventie Dag. Het ministerie voor volksgezondheid wil daar even bij stil staan.

“Het leven van het Thaise volk is tegenwoordig vol problemen, vooral voor mensen in grootstedelijke gebieden, zegt Boonreung Traireungworarat, van het ministerie. “Wanneer ze voor grote problemen komen te staan kunnen ze voor drastische oplossingen kiezen.”

Volgens Boonrueng proberen zes mensen ieder uur zelfmoord te plegen. Dat zijn 53.000 mensen per jaar. in 2017 lukte dat 3.934 mensen, iets minder dan in 2016 toen 4131 mensen er een eind aan maakten. Het economisch verlies bedraagt daardoor 400 miljoen baht.

De jongste was onder de tien, de meesten maken tussen de 30 en 59 jaar een eind aan hun leven. Mensen die aan drugs verslaafd zijn lopen 4 tot 100x meer risico. Onder mensen die tussen de 60 en 64 zijn is het risico 10 per 100.000 personen. Veel senioren voelen zich verlaten door hun familie.

In Thailand proberen 14.4 per 100.000 mensen ieder jaar zelfmoord te plegen, volgens de WHO, de wereld gezondheidsorganisatie. Het ministerie voor volksgezondheid hanteert andere maatstaven en komt op 6,35 uit. Hoe dan ook, vergeleken met buurlanden is het Thaise percentage meer dan het dubbele dan dat van Cambodja (5,3), Maleisiƫ (5,5) en Myanmar (7,8). In de afgelopen 50 jaar is het zelfmoordpercentage meer dan 60% hoger geworden wereldwijd, zegt de WHO.

Geestelijke gezondheidszorg loopt vele jaren achter op die van andere landen, met name het westen. Mensen met geestelijke problemen wordt ontraden om professionele hulp te zoeken, en zijn bang om sociaal in een isolement te raken.

Nattakorn Jampathong, van het nationale centrum voor zelfmoord preventie roept familie en vrienden van potentiƫle slachtoffers op om geen kritiek te uiten en meer begrip te tonen. Dat verkleint de kans dat ze het nog een keer proberen aanzienlijk.

Mocht u in geestelijke problemen zitten, dan kunt u 1323 bellen – maar niet op maandag.

Informatie en bron:
Illustraties: Khaosod
Content: B. Botje in Thailand
Bron:Khaosod