UpDate | JOHAN VAN LAARHOVEN IN ZIEKENHUIS PREM KLONG GEVANGENIS. DE ACHTERGROND

1
1684

~GEZONDHEID IS DE GROOTSTE SCHAT~

(Een goede gezondheid is het belangrijkste in het leven)


BANGKOK:- Het is schrikken. Johan van Laarhoven met spoed opgenomen in gevangenisziekenhuis in Bangkok, meldden donderdag Nederlandse media. Als er dan ook nog bij wordt geschreven ‘’reden van deze spoedopname onbekend’’, is informeren naar hoe en wat op z’n plaats. Dat hebben we gedaan.

Johan en Tukta in betere tijden
Foto ©Justice for Johan

Johan van Laarhoven en zijn Thaise levenspartner Tukta zitten sinds juli 2014 in gevangenschap, thans in de Prem Klong-gevangenis in Bangkok. Zoals bekend zijn zij op aangeven van de Nederlandse justitie in Thailand gearresteerd en later ook in hoger beroep veroordeeld wegens witwassen van ‘drugsgeld’. Dat laatste niet vanwege drugshandel in Thailand maar met in Nederland gedoogde verkoop van soft drugs. Na een tijd in de gevangenis begon Johan, voormalig eigenaar van de Tilburgse coffesshopketen The Grass Company last van zijn gezondheid te krijgen.

Door de letterlijk harde omstandigheden in zijn gevangenschap ging zijn fysieke toestand snel achteruit. Hij vermagerde sterk, kreeg last van zijn galblaas, hartklachten en – door hem en zijn advocaten toegeschreven aan de onhygienische omstandigheden en gebrek aan drinkwater – van huiduitslag. Zeer irritant en pijnlijk en oorzaak van slapeloosheid was gewrichtspijn aan de schouders en nek, veroorzaakt door het moeten slapen op een ‘stenen bed’.

Door deze opeenstapeling van medische klachten is Van Laarhoven de afgelopen maanden sterk verzwakt geraakt. Daar ligt ook de reden van zijn opname in het gevangenisziekenuis. Het draagt bovendien niet bij aan zijn geestelijk weerbaarheid dat hij en zijn Tukta keer op keer worden overvallen met slecht nieuws uit Nederland. Zoals dat van de Naitonale Ombudsman die zijn onderzoek naar de gedragingen van de Nederlandse autoriteiten voorafgaand aan de arrestatie van Johan en Tukta tijdelijk moest staken omdat die autoriteiten hem niet de gegevens wilden overhandigen die hij nodig had om zijn werk te kunnen doen.

Maar er zijn ook de ‘kleinere dingen’. Johan van Laarhoven heeft regelmatig, ook op deze site, geklaagd over gebrek aan bijstand van de ambassade. Volgens minister van buitenlandse zaken Koenders en de betrokken functionarissen ter ambassade krijgt hij echter meer aandacht dan andere Nederlanders in buitenlandse gevangenschap. Minimaal één keer per maand, is mij verzekerd. Vraag is dan wel, waarom een schijnbaar eenvoudige zaak, zoals het verstrekken van een kussen of matrasje teneinde de hevige pijn in zijn schouders en nek te verlichten, niet kan worden gerealiseerd.

Frans, Johan en Tukta van Laarhoven
Foto van ©Frans van Laarhoven

Hoe het ook zij, woensdag 20 september, begint in Nederland de zaak die het Openbaar Ministerie na ruim vijf jaar onderzoek heeft aangespannen tegen Johan, diens broer Frans en de huidige eigenaar van The Grass Company Marco de Jong. Belastingontduiking, witwassen, lidmaatschap van een criminele organisatie, de lijst met beschuldigingen is lang en indrukwekkend. Over de juridische waarde van de dagvaarding tegen Johan zullen de experts ongetwijfeld nog bikkelen. Vastgesteld kan al wel worden dat het aanzien van de Nederlandse rechtstaat in het geding is als Johan van Laarhoven niet bij zijn ‘eigen’ rechtszaak aanwezig kan zijn

Informatie en bron:
Foto’s: zie beschrijving
Tekst: De Rappe Pen
Bron: Thailandtref.com

1 REACTIE

  1. Johan moet eerst zijn welverdiende straf in Thailand uitzitten voor hij naar Nederland word overgebracht ,zo werkt dat toch met boeven? eerst je straf netjes uitzitten en dan pas de andere straf?

Comments are closed.