UpDaTe | CANADESE PREMIER BEVESTIGD ASIEL VOOR GEVLUCHTE SAOEDISCHE TEENAGER

0
184

~EIND GOED AL GOED~

(Aan alles komt een goed einde)


THAILAND:-Saoedische tiener die zichzelf in Thailand had verschanst, uit angst voor haar familie, is vertrokken uit het Aziatische land. Volgens de Thaise immigratiedienst gaat de 18-jarige Rahaf Mohammed al-Qunun met een vliegtuig naar Seoul in Zuid-Korea om daar over te stappen op een vlucht naar Toronto in Canada. De Canadese premier Justin Trudeau zegt dat het meisje asiel krijgt in zijn land. 

Het meisje zou Thailand rond half twaalf ’s avonds (half zes ’s avonds Nederlandse tijd) hebben verlaten. Volgens de autoriteiten in het land krijgt ze in Canada asiel. Premier Trudeau heeft dat zojuist bevestigd.

,,Het was haar wens naar Canada te gaan’’, zei de chef van de Thaise immigratiedienst Surachate Hakparn tijdens een persconferentie. ,,Ze blijft bovendien weigeren haar vader en broer te ontmoeten. Die vliegen vrijdagavond terug naar huis. Ze zijn teleurgesteld.’’

De 18-jarige Saoedische vrouw die haar familie ontvluchtte en asiel aanvroeg bij haar aankomst in Bangkok, zou vanavond uit Thailand vertrekken met bestemming Canada, zo heeft een hoge functionaris van de Thaise immigratiediensten gemeld. “Ze vliegt om 23.15 uur naar Canada” (17.15 uur Belgische tijd), preciseerde Surachate Hakparn.

De 18-jarige Rahaf Mohammed al-Qunun kwam zaterdag aan in het Thaise Bangkok, met een vlucht uit Koeweit. Ze werd eerst vastgehouden door de Thaise autoriteiten, weigerde een vlucht terug naar Koeweit te nemen en barricadeerde zichzelf in een hotelkamer.

Via de berichten en video’s op haar Twitter-account kon de buitenwereld alles volgen, waarop Bangkok afzag van het plan al-Qunun uit te wijzen. Ze schreef onder meer te vrezen voor haar veiligheid als ze verplicht werd naar haar familie terug te keren. Ze werd overgedragen aan medewerkers van UNHCR, in afwachting van een beoordeling van haar vluchtelingenstatus.

Australië liet eerder deze week weten te overwegen asiel te verlenen aan de Saoedische vrouw, op vraag van UNHCR, maar nu zou al-Qunun dus naar Canada vertrekken..

De twitterstorm werkte. Ze kreeg wereldwijd aandacht en voorkwam daarmee dat ze zou worden teruggestuurd.

Fautje gezien? Mail mij, ik zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron:
Illustraties: AP
Content: Redactie
Bron: Eindhovensdagblad.nl