Home De Bezige Beer Culinair TOPCHEF JASON BLANCKAERT VINDT ZICHZELF OPNIEUW UIT EN OPENT RESTAURANT AROY AROY IN GENT

TOPCHEF JASON BLANCKAERT VINDT ZICHZELF OPNIEUW UIT EN OPENT RESTAURANT AROY AROY IN GENT

0
TOPCHEF JASON BLANCKAERT VINDT ZICHZELF OPNIEUW UIT EN OPENT RESTAURANT AROY AROY IN GENT

~ER IS NOG NOOIT EEN KOK GEVONDEN DIE NAAR ALLE MONDEN KOKEN KAN~

(Je kunt het niet iedereen naar zijn zin maken)


GENT:- Een heel koksleven lang hetzelfde doen? Dat is niet aan Jason Blanckaert besteed. Het West-Vlaamse talent heeft zichzelf zopas, voor de derde keer in tien jaar, helemaal heruitgevonden.

Blanckaert haalde al als twintiger een Michelinster voor het restaurant C-Jean in Gent. Maar ook dat soort erelintjes is niets voor deze jongen. Dus begon hij, samen met zijn vrouw Famke Dequidt, de gastrobistro j.e.f. Daar toonde de chef hoe hij van een paar rapen, een stuk spek of een makreelfilet intense gerechten kan maken door ze te roken, drogen en pekelen. j.e.f. was bruut en verfijnd tegelijk. Het was het soort adres dat ertoe bijdroeg dat we Gent een hippe stad voor foodies zijn gaan vinden.

Ook aan zijn gevierde gastrobistro heeft Jason Blanckaert nu een einde gemaakt. Sinds eind januari brengt de kok in hetzelfde pand een Blanckaert-versie van de Thaise keuken. Dat doet hij samen met zijn broer Michael, een ervaringsdeskundige die zeven jaar in Thailand woonde.

De twee broers hebben hun nieuwe avontuur goed voorbereid. Zo maakten ze twee jaar geleden al een Thais kookboek. Daarna lanceerden ze samen een Thaise pop-up in een omgebouwde garage. Omdat beide projecten de titel Aroy Aroy (‘Lekker Lekker’ in het Thai) droegen, lag de naam voor de opvolger van j.e.f. voor de hand.

Restaurant Aroy Aroy is een eigenzinnige synthese van Thais en westers.

Voor het nieuwe interieur hebben beide broers dan weer snel snel een oplossing bedacht. Die bestaat er namelijk in bijna niets te veranderen aan de oude j.e.f. Er staan nog altijd dezelfde stoere houten tafeltjes. En de muren zijn nog altijd in dezelfde aardetinten geschilderd. Eén wand heeft wel een vrolijke graffitibehandeling gekregen, maar dat is al bij al wat weinig om een instant-Thai-gevoel op te wekken.

Gelukkig hebben de twee Blanckaerts wat meer werk gestoken in hun openingsmenu. Dat mag ook wel, want dat menu van 55 euro is het enige dat Aroy Aroy in de aanbieding heeft. Voor een pad thai, een tom kha ka of andere Thaise klassiekers moet je hier niet zijn. Aroy Aroy is een eigenzinnige synthese van Thais en westers, samengebracht in één menu.

Dat begint goed en authentiek, met onder meer een goed gedoseerde miang kham, een mix van kokos, gember, limoen en gedroogde garnalen in een blad van wilde peper. Daarna volgt een goeie salade van Noordzee-inktvis en een spies met in rode curry gemarineerde kip. Dat is een lekkere saté, maar van de Blanckaert-broers verwacht je misschien toch iets meer.

En ja, met de twee volgende gerechten laten ze wel hun talent zien. Zo houdt een oester uit Grevelingen onder een dip van limoen, vissaus en koriander nog net voldoende stand om tot een sterk geheel te komen. En wie nooit had kunnen vermoeden dat witlof kan samengaan met de Thaise keuken, die moet hier eens de groene curry, kokosmelk en witlof komen proeven. Ook het dessert, een Blanckaert-versie van Thaise icetea, is een interessante twist. Het ziet ernaar uit dat Jason Blanckaert zichzelf, samen met zijn broer, alweer met succes heruitgevonden heeft.

Bron: Sabato